Gemeente Zoetermeer

College bezuinigt fors in begroting 2012-2015

Zoetermeer gaat de komende jaren 15 miljoen euro bezuinigen. Dit gebeurt onder meer door het aantal arbeidsplaatsen binnen de gemeente te verminderen, minder aan onderhoud van het openbaar gebied te doen en subsidies te verlagen. Met de door het college opgestelde begroting zijn de gemeentelijke financiën op orde maar de onzekerheid blijft groot.
De economische ontwikkelingen zorgen voor toename van het aantal uitkeringen door de gemeentelijke sociale dienst en hebben invloed op onder meer de hoeveelheid geld die de gemeente ontvangt uit het gemeentefonds en de inkomsten uit het grondbedrijf. In de loop van 2012 wordt pas meer duidelijk en zal blijken of de begroting vanaf 2013 verder aangepast moet worden.

Het college stelt in de aan de raad gepresenteerde begroting 2012-2015 een omvangrijk pakket van bezuinigingsmaatregelen voor. Zo gaan de gemeentelijke kosten met ruim 7 miljoen euro naar beneden door efficiënter werken. Hierdoor verdwijnen op termijn ongeveer 150 arbeidsplaatsen bij de gemeente. Van een aantal bezuinigingen merken bewoners, organisaties en bedrijfsleven zeker de effecten. Zo wordt het niveau van onderhoud van het openbaar gebied teruggebracht en subsidies op gebied van jeugd en onderwijs, kunst, cultuur en vooral de bibliotheek verlaagd. Het college stelt voor om de kosten van Wmo-voorzieningen te verminderen onder meer door kleine woningaanpassingen niet langer te vergoeden.

Het verkleinen en waar mogelijk samenvoegen van wijktuinen met functies van de stadsboerderij kan in het voorstel van het college leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing waarbij de functie van wijktuinen behouden blijft. Ook betere afstemming van de openingstijden van het Stadhuis op de vraag aan dienstverlening zorgt voor een besparing evenals het investeren in maatregelen om de vandalismeschade aan scholen terug te dringen. Naast kostenverlagingen stelt het college voor om - op termijn - de inkomsten uit betaald parkeren op het maaiveldniveau te verhogen.

Participatietraject
De voorgestelde maatregelen komen niet als verrassing. Vanaf februari 2011 loopt een bezuinigingstraject waarin de gemeente praat met Zoetermeerse inwoners en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Op basis hiervan en de reacties van de raad heeft het college in het bezuinigingspakket een aantal wijzigingen aangebracht. Zo is de eerder aangekondigde bezuiniging op het onderhoud openbaar gebied van 1,8 miljoen euro teruggebracht naar een bedrag van 1,3 miljoen euro en wordt niet bezuinigd op het centrum voor jeugd en gezin.

Financiële tegenvallers
In de afgelopen zomerperiode is de algemeen financiële situatie niet verbeterd. De rijksmaatregelen zoals in de miljoenennota gepresenteerd zorgen ervoor dat alle burgers, ook die van Zoetermeer het financieel moeilijker krijgen. De economische lastige situatie houdt langer aan en dat merkt de gemeente aan hogere kosten aan uitkeringen, lagere bouwleges en teruglopende opbrengsten uit grondverkopen. Deze situatie leidt tot grotere financiële tegenvallers dan in het voorjaar verwacht. Naast de financiële tegenvallers is er ook sprake van een financiële meevaller. De kosten van de afvalinzameling vallen lager uit dan eerder verwacht.

Op grond van de actuele financiële situatie stelt het college voor om de tarieven voor de bouwleges te verhogen. De huidige tarieven zijn niet kostendekkend en liggen bovendien nog ruim onder het landelijk gemiddelde. De lagere kosten voor de afvalinzameling kunnen in het voorstel van het college voor het grootste deel worden ingezet om de tarieven van de afvalstoffenheffing te matigen.

Het begrotingsvoorstel wordt op 7 en 10 november 2011 in de gemeenteraad besproken.