Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Groot Houtdijk

Waterschap baggert watergangen polder Groot Houtdijk

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start in de tweede week van oktober met het baggeren van diverse watergangen in de polder Groot Houtdijk, ten noorden van Woerden. In totaal wordt ongeveer 20.000 m³ bagger verwijderd en afgevoerd naar een weilanddepot. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in maart 2012 afgerond.

Werkzaamheden

Aannemersbedrijf B. Verduijn BV uit Kamerik voert de baggerwerkzaamheden uit. In de komende 5 à 6 maanden verwijderd Verduijn BV zo'n 20.000 m³ bagger uit de watergangen in de polder tussen de N212 en Kamerik. Met een zuigboot of een kraan met pomp wordt de baggerspecie uit de watergang gezogen. De bagger wordt door een leiding naar het weilanddepot bij de Houtdijk gepompt.

Baggeren, waarom?

De watergangen die gebaggerd gaan worden, moeten zorgen voor een goede aan- en afvoer van de polder of juist voorkomen dat deze te droog wordt. Deze functies worden belemmerd door te veel bagger op de bodem van de watergang. Een ondiepe watergang kan minder water afvoeren. Bij hevige regenval kan dit leiden tot overstromingen. Bagger ontstaat uit onder andere gevallen bladeren, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger worden watergangen steeds ondieper. Bovendien heeft de dunne laag water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Dieren en planten kunnen er niet goed meer in leven en bij warm weer kan het water gaan stinken.

Goede redenen dus voor het waterschap om in actie te komen.