CDA


De Rouwe: fraude met studiebeurs tast rechtvaardigheidsgevoel aan woensdag 5 oktober 2011

Fraude met de studiebeurs tast het rechtvaardigheidsgevoel aan en moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Dat stelde Sander de Rouwe tijdens de behandeling van een wetsvoorstel om studiebeursfraude aan te pakken. Hij is dan ook blij met het feit dat de regering de boete voor deze vorm van fraude flink heeft verhoogd.

De Rouwe: âFraude, in welke vorm dan ook, is niet aanvaardbaar en dient effectief bestreden te worden. Dat kan het beste via maatregelen die een preventieve werking hebben, zoals verhoging van de pakkans in combinatie met stevige sancties.â

Momenteel is het voor thuiswonende studenten aantrekkelijk om zich als uitwonende voor te doen. Dat geeft recht op een hogere beurs. Uit schattingen blijkt dat 1 op de 10 uitwonende studenten fraudeert met de uitwonendenbeurs. De pakkans was jarenlang vrij laag, maar daar komt met het nieuwe wetsvoorstel nu dus verandering in. De pakkans is flink verhoogd, het teveel ontvangen geld moet worden terugbetaald. Daarnaast krijgt de student een boete die kan oplopen tot 100% van het ten onrechte ontvangen bedrag. Ook kan de studiefinanciering voor de toekomst in zijn geheel worden stopgezet.

Op verzoek van het CDA heeft de staatssecretaris toegezegd dat het beleid âzero toleranceâ wordt. Elke student die aantoonbaar bewust de fout in gaat, wordt zonder uitzondering aangepakt.