CDA


Uitslag: meer eigen regie voor ADL clusterbewoners woensdag 5 oktober 2011

De regering moet stimuleren dat er in de toekomst meer keuzevrijheid komt voor bewoners van zogenaamde ADL clusters. Dat staat in de aangenomen motie die Sabine Uitslag (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) hebben ingediend. Alle fracties hebben de motie gesteund. De motie geldt ook voor andere kleinschalige woonvormen in de zorg.

ADL clusterwoningen zijn woningen waar mensen met een zware lichamelijke beperking wonen. Zij hebben 24 uur per dag zorg nodig. Nu is het nog zo dat bewoners van deze woonvormen verplicht zijn om de zorg af te nemen van één bepaalde zorgaanbieder. Dat is de zorgaanbieder waar de woningbouwcorporatie een contract voor onbepaalde tijd mee heeft afgesloten. Daardoor is een bewoner afhankelijk van de onderlinge deal tussen deze twee aanbieders.

Sabine Uitslag vindt dit een ongezonde situatie: âDe afgelopen week heb ik veel e-mails gehad van mensen die de motie van harte ondersteunden. Bewoners van bijvoorbeeld ADL clusters kunnen nu alleen van zorgaanbieder wisselen als ze verhuizen. Verder hebben ze geen enkele keuze. Ook is er hierdoor geen prikkel bij de zorgaanbieder om kwalitatief goede zorg te verlenen. Ik ben blij dat met het aannemen van deze motie de regering opgeroepen wordt om te stimuleren dat in de toekomst de woon- en zorgcomponent gescheiden worden. Dit vergroot de eigen regie van de ADL clusterbewoner, iets waar wij als CDA-fractie de afgelopen maanden voor hebben gestreden.â