Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Heffingsnota 2009 Groenten en fruit uit

Alle kwekers, handelaren fabrikanten van groenten en fruit ontvangen deze week de heffingsnota van het Productschap Tuinbouw (PT) over 2009. Ondernemers investeren via de PT-heffing in activiteiten die hun sector versterken, zoals plantgezondheid, promotie en kwaliteitsverbeteringen.

De opgelegde heffing is gebaseerd op een aantal verordeningen groenten en fruit 2009. Deze verordeningen dienen onder andere te worden goedgekeurd door de Europese Commissie in Brussel, het ministerie van EL&I en de SER. De goedkeuring liet lang op zich wachten en heeft tot gevolg dat de nota over 2009 nu pas kan worden opgelegd. Vanwege de verlate verzending van de nota's over 2009 en de moeilijke situatie in de sector als gevolg van de EHEC-crisis en de lage prijzen, geeft het PT de mogelijkheid gespreid te betalen. De nota mag, vrijgesteld van rente, in vier maandelijkse termijnen worden betaald.

Voor veel ondernemers is de heffingsnota gesplitst in twee periodes; het eerste kwartaal 2009 en kwartalen 2 t/m 4 2009. Aan de heffing in het eerste kwartaal 2009 ligt namelijk een andere heffingsverordening ten grondslag dan aan de heffing voor de kwartalen 2 t/m 4 2009. Eind februari 2009 besloot de PT-Sectorcommissie Groenten & Fruit de heffingssystematiek per 1 april 2009 op een aantal punten te wijzigen. Door middel van de nieuwe verordening wordt duidelijker welk deel van de heffing de zogeheten algemene heffing betreft (die wordt ingezet om organisatiekosten te financieren) en welk deel de bijzondere heffing (voor de financiering van projecten voor uw eigen sectorgeleding, zoals teelt, be- en verwerking en handel).

Meer informatie over de heffingsnota vindt u op www.tuinbouw.nl.