Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Nieuwe brochure over indemniteit

5 okt 2011 - 10:42

Een garantieregeling voor tentoonstellingen en langdurige bruiklenen

De prijzen van (kunst)voorwerpen zijn de laatste decennia enorm gestegen. De verzekering van geleende objecten is daarom vaak een probleem bij het organiseren van tentoonstellingen. Om bijzondere exposities toch mogelijk te maken hebben het ministerie van OCW en het ministerie van Financien de indemniteitsregeling in het leven geroepen.

Indemniteit betekent schadevergoeding. De indemniteitsregeling is een garantieregeling waarbij de Nederlandse Staat een deel van het risico op schade aan en verlies van bruiklenen overneemt. Daardoor is de verzekeringspremie voor het museum aanzienlijk lager dan zonder deze garantie.

De indemniteitsregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Door het beperken van de verzekeringskosten draagt de Rijksdienst bij aan de realisatie van tentoonstellingen en langdurige bruiklenen van uitzonderlijk belang in Nederland. Hiermee wil de Rijksdienst publieksbereik en (internationale) collectiemobiliteit bevorderen.

Er is een nieuwe brochure over de indeminiteitsregeling verschenen. Daarin staat kort en bondig beschreven voor wie de regeling geldt en hoe de procedure verloopt. Een deel van de brochure besteedt aandacht aan de resultaten van de regeling van de afgelopen 5 jaar.

De brochure is te downloaden of gratis op te vragen bij de Infodesk: info@cultureelerfgoed.nl of 033 - 421 7456

Zie het origineel