Ingezonden persbericht


Gemeenschappelijk persbericht van Ecofys, Renewable Factory B.V. and BLiX Consultancy:

Ecofys, Renewable Factory en BLIX Consultancy werken mee aan Utrechtse windturbines

Utrecht, 05 october 2011 ­ De gemeente Utrecht heeft op 28 september coöperatie Energie-U uitgekozen als partner voor de ontwikkeling van het windpark op bedrijventerrein Lage Weide. Energie-U heeft de adviesbureaus Ecofys, Renewable Factory en BLIX Consultancy gevraagd om het plan verder uit te werken. Het gemeentebestuur koos voor Energie-U omdat de coöperatie de windturbines financiert met hulp van omwonenden, bedrijven en eigen leden van Energie-U. Zij delen in de winst en gebruiken de groene stroom van de windturbines. Energie-U heeft verder de financiële en organisatorische risico's goed afgedekt en heeft als coöperatie geen winstoogmerk. Eventuele winst komt volledig ten goede aan de ontwikkeling van nog meer schone energie of energiebesparing. Schone stroom voor minimaal 16.000 huishoudens Energie-U wil in Lage Weide maximaal 14 windturbines bouwen met een ashoogte van circa 100 meter. De windturbines zullen vooral te zien zijn vanaf de randen van de wijken Zuilen en Leidsche Rijn, de A2 en het buitengebied. Met wieken van circa 50 meter worden ze even hoog als de bestaande Nuon schoorsteen op Lage Weide. De windturbines zullen naar verwachting tussen de 55 en 75 miljoen kilowattuur per jaar opleveren, afhankelijk van aantal en type. Dat is genoeg om ca. 16.000 Utrechtse huishoudens te voorzien van schone stroom. Langdurige en ruimte ervaring Ecofys, Renewable Factory en BLIX Consultancy zullen het project professioneel ondersteunen. Deze drie Utrechtse bedrijven hebben langdurige en ruime ervaring met participatieve windparken (o.a. Kerkrade en Burgervlotbrug), windturbines op een bedrijventerrein (o.a. bedrijventerrein Weststad in Oosterhout), het verkrijgen van grondposities, vergunningen, financiering en het contracteren en bouwen. Bedrijven met Utrechtse wortels "Wij zijn erg blij dat we betrokken zijn bij dit ambitieuze en prestigieuze project," zegt Manon Janssen van Ecofys. "Ons bedrijf heeft zijn wortels in Utrecht en is daarom trots om dichtbij huis te kunnen bijdragen aan onze missie: duurzame energie voor iedereen."

Bas de Bruin van Renewable Factory ziet in de combinatie van de aanwezige disciplines bij de drie bureaus ­ projectontwikkeling, financiering en techniek ­ een grote toegevoegde waarde. "Dit lokale particuliere initiatief past prima bij onze diverse bedrijfsstrategieën." En ook bij BLIX is men enthousiast. "Als snelgroeiend Utrechts adviesbureau zijn wij verheugd Energie-U te mogen helpen bij de realisatie van het windpark. We ondersteunen daarbij de coöperatieve gedachte van harte", aldus Albert van der Hem. Paragraphs with spaces: 2.664 Beeld: Manon Janssen, CEO Ecofys, source: Ecofys

Ecofys ­ Experts in energy Ecofys werd in 1984 opgericht met de visie: "Duurzame energie voor iedereen". Ecofys is nu de toonaangevende expert in duurzame energie, energiebesparing & CO2-efficiëntie, energiesystemen & -markten en energie- & klimaatbeleid. De unieke combinatie van al deze vakgebieden is de sleutel tot zijn succes. Ecofys creëert slimme, effectieve, praktische en duurzame oplossingen voor en met klanten over de hele wereld, uit zowel de publieke sector als het bedrijfsleven. In Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, China en de VS heeft Ecofys meer dan 250 experts in dienst die met toewijding werken aan oplossingen voor energie en klimaat. (www.ecofys.com)