Gemeente Lelystad

Leefsituatie inwoners Lelystad verbeterd

Woensdag 5 oktober 2011

Winkelend publiek in het stadshart

In 2010 is voor de vierde keer het Leefsituatieonderzoek onder inwoners van Lelystad gehouden. De uitkomsten over de afgelopen jaren (2004, 2006, 2008 en 2010) zijn vrij stabiel. In 2010 scoort Lelystad, ondanks de economische crisis, zelfs iets beter dan in 2008.

Acht domeinen

De leefsituatie-index (ontwikkeld door het Sociaal en Cultureel Planbureau) geeft in één cijfer een indicatie van de leefsituatie van personen of groepen. Het onderzoek richt zich op acht domeinen: wonen, vrije tijdsactiviteiten, sociale participatie, sport, vakantie, consumptiegoederen, mobiliteit en gezondheid.

Verschillen tussen groepen

Voor alle Lelystedelingen geldt dat in 2010 de leefsituatie licht is verbeterd. Wel zijn er verschillen in scores tussen groepen inwoners van Lelystad. Mannen scoren bijvoorbeeld hoger dan vrouwen. Autochtonen scoren beter dan allochtonen. Vrouwen hebben het verschil ten opzichte van mannen overigens behoorlijk ingelopen. In 2006 was het verschil nog drie punten, in 2010 was het verschil één punt.

Onder en boven gemiddelde

Vier groepen scoren in de leefsituatie-index lager dan het stadsgemiddelde. Dit zijn alleenstaanden, éénoudergezinnen en allochtonen, zowel mannen als vrouwen. Gezinnen met kinderen en autochtone mannen scoren daarentegen hoger dan gemiddeld.

Geluksbeleving

De geluksbeleving ligt in Lelystad hoog. Tachtig procent van de inwoners zegt (zeer) gelukkig te zijn. Dit percentage is al jaren stabiel.

Sociale participatie gegroeid

In vergelijking met 2004 is de score op vrijetijdsactiviteiten flink toegenomen. Ook het bezit van consumptiegoederen is toegenomen en de sociale participatie (deelname aan sociaal cultureel werk en vrijwilligerswerk/mantelzorg) is groter geworden. Op het gebied van mobiliteit, vakantie en wonen is er weinig verschil ten opzichte 2004. Het domein gezondheid scoort iets slechter dan in 2004.

Gezondheidsbeleving

De afname van de gezondheidsbeleving van Lelystedelingen is sterk gerelateerd aan het ouder worden van de bevolking. Oudere mensen beleven hun gezondheid vaker minder goed dan jongere mensen. De afgelopen zes jaren is de gemiddelde leeftijd in Lelystad met twee jaar toegenomen en de komende jaren zal deze nog verder stijgen. Ja