Gemeente Lelystad

Pakket maatregelen voor sluitende parkeerexploitatie

Woensdag 5 oktober 2011

Voorgevel Zilverparkgarage

Het college van Lelystad stelt de raad een pakket aan maatregelen voor om de parkeerexploitatie kostendekkend te maken. Eén van de maatregelen betreft het verhogen van de parkeertarieven 2012. De raad zal hierover in het najaar een besluit nemen.

Kort- en langparkeren in stadshart

Het college geeft aan hoe om te gaan met alle onzekerheden van deze tijd en heeft dat vertaald naar beleid voor kort- en langparkeren in het stadshart. Belanghebbenden zijn in een bijeenkomst ingelicht over het voorstel. Hun zienswijze zal worden verwerkt in het voorstel dat naar de raad gaat. De raad zal in het najaar de parkeerexploitatie vaststellen, waaronder ook de tarieven per 1 januari 2012.

Maatregelen

Een pakket aan maatregelen wordt voorgesteld, waaronder:
* Tarief voor straatparkeren gaat van EUR 1,40 naar EUR 1,50 per uur.
* Tarief garages en parkeren ziekenhuis gaat van EUR 1,10 per uur naar EUR 2,00 voor het eerste uur en daarna EUR 1,00 tot een dagmaximum van EUR 5,00 (was EUR 5,50).
* Tarief Lelycentre gaat van EUR 1,20 voor 2 uur en EUR 2,40 voor een dagkaart naar EUR 0,75 per uur.
* Langparkeren Batavia Haven blijft ongewijzigd EUR 6,00 per dag.
* Jaarlijkse tariefstijging van alle locaties met minimaal de inflatie.
* Betaald parkeren uitbreiden naar 6.00 uur t/m 22.00 uur van maandag t/m zaterdag, ook als het feestdagen zijn. Dit was van 09.00 tot 18.00 uur, met de donderdag tot 21.00 uur.
* Afschaffen tweede bewonersvergunning en bedrijfsvergunningen en vervangen door maximaal één bewonersvergunning en een gevarieerd abonnementenstelsel.
* Administratieve aanpassingen en bezuinigingen in de beheerskosten.

Uitwijken naar woongebieden voorkomen

Een voorstel wordt voorbereid om het parkeerbeleidsplan aan te passen zodat, indien noodzakelijk, betaald parkeren buiten de bestaande gebieden mogelijk wordt, om te voorkomen dat men uitwijkt naar deze woongebieden. Eventuele wijzigingen zullen in overleg met bewoners en bedrijven van de gebieden rond het Stadshart en het Lelycentre worden bepaald.

Verantwoordelijkheid

Dit voorjaar heeft de gemeenteraad besloten de verantwoordelijkheid voor het betaald parkeren in het gebied Batavia Stad over te dragen aan Batavia Stad Outlet Shopping. De gemeente blijft daarmee verantwoordelijk voor de parkeerexploitaties van het stadshart, het Lelycentre en het parkeerterrein Batavia Haven (het terrein voor langparkeren). Ja