Provincie Limburg

dragen L. Frissen voor als voorzitter RvC van Brains Unlimited

GS dragen L. Frissen voor als voorzitter RvC van Brains Unlimited

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten de heer L.J.P.M. (Léon) Frissen voor te dragen als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvS) van Brains Unlimited BV.

In februari van dit jaar gingen Provinciale Staten akkoord met cofinanciering van Brains Unlimited als onderdeel van de Maastricht Health Campus. Onderdeel van de daarmee samenhangende afspraken was dat de Provincie Limburg als aandeelhouder van Brains Unlimited BV de voorzitter van de RvS levert. GS hebben in de vergadering van 4 oktober besloten oud-Gouverneur Frissen voor te dragen voor het voorzitterschap.

In een reactie op de voordracht meldt voorzitter prof. dr. Martin Paul van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht "zeer vereerd te zijn" met de voordracht. "De heer Frissen heeft in het verlengde van de belangen van de regio steun gegeven aan projecten als Brains Unlimited, Chemelot Campus, de Maastricht Health Campus en het Sectorplan Hoger Onderwijs Limburg. Op deze wijze heeft de Universiteit Maastricht zich sterker kunnen verankeren in de regio."

Brains Unlimited is een nieuw platform voor neuro-imaging dat door wetenschappers en bedrijfsleven gebruikt gaat worden om meer te weten te komen over veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en meer inzicht te verwerven in de ontwikkeling van menselijk gedrag. Naast onderzoeksprojecten worden ook nieuwe beroepsgerichte fulltime en parttime masteropleidingen ontwikkeld op het gebied van neurofysica en neuro-imaging.

Voor het Brains Unlimited project wordt in Maastricht een geïntegreerd scannerlab gebouwd voor drie fMRI-scanners met ultrahoge magneetvelden van respectievelijk 3.0, 7.0 en 9.4 tesla. Van deze laatste bestaan er maar drie in de hele wereld. Op deze locatie komt ook huisvesting voor spin-off bedrijven (de Neuropartner Incubator) en nieuwbouw voor de Faculty of Psychology and Neuroscience. De scanners worden gefaseerd in gebruikgenomen in de loop van 2012 en 2013. De Provincie Limburg investeerde tien miljoen euro in het project.

Op 3 oktober 2011 vond de feestelijke eerste steenlegging van dit megaproject plaats.