Gemeente Echt-Susteren


Voetbalwet sluitsteen aanpak integrale veiligheid Burgemeester Hessels

De gemeente Echt-Susteren gaat samen met politie, justitie, brandweer, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties en instellingen, de volgens de veiligheidsanalyse resterende onveilige situaties in de gemeente aanpakken! Invoering van de bepalingen uit de âVoetbalwetâ is onderdeel van deze aanpak. Veilige en leefbare kernen dat is waar het om draait.

Â

De veiligheidssituatie in de gemeente Echt-Susteren is opnieuw geanalyseerd, waarna in samenspraak met de raadscommissie en de veiligheidspartners een nieuw veiligheidsbeleid 2011-2014 is opgesteld. De speerpunten van het veiligheidsbeleid waar de gemeente de komende jaren op gaat focussen zijn: huiselijk geweld, aanpak notoire overlastveroorzakers/veel- en meerplegers, jeugdoverlast, overlast tussen bewoners, drugsoverlast en georganiseerde criminaliteit en gebiedsgebonden politiezorg. Het beleid geeft duidelijkheid over de doelen en inspanningen die nodig zijn om de veiligheidssituatie verder te verbeteren en biedt de mogelijkheid om weloverwogen keuzes te maken.

Â

Burgers zijn belangrijke partner

De gemeente doet in de eerste plaats een beroep op de inwoners om aan hun eigen veiligheid te werken. Zij hebben niet alleen recht op veiligheid maar dienen hierin ook zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zij kunnen anderen aanspreken op hun gedrag. Burgers kunnen hun bijdrage aan de samenleving ook leveren door deel te nemen aan projecten als burgernet en buurtbemiddeling.

Extra nadruk
Hoe de gemeente de lokale speerpunten gaat aanpakken staat beschreven in de nota Integraal Veiligheidsbeleid, die de gemeenteraad op 29 september 2011 heeft vastgesteld. De nadruk komt te liggen op de regievoering door de gemeente en het gezamenlijk aanpakken van deze lokale speerpunten. Nieuw is de deelname aan het Regionaal Informatie en Expertisecentrum. Door dit RIEC wordt waardevolle informatie over verschillende soorten crimineel gedrag toegankelijk voor de gemeentelijke beleidsmedewerkers en handhavers.

Voetbalwet
Een van de meest directe uitwerkingen van het veiligheidsbeleid in de praktijk is de voetbalwet. Op 5 oktober heeft burgemeester Hessels de voetbalwet op de middenstip van het voetbalveld van E.V.V. ondertekend. Deze maakt onderdeel uit van het speerpunt ânotoire overlastveroorzakers en jeugdoverlastâ uit het integraal veiligheidsbeleid. In de voetbalwet staan maatregelen beschreven om deze overlast aan te pakken. De voetbalwet geldt overigens niet alleen voor overlast rondom wedstrijden, maar is ook bruikbaar bij alle andere grootschalige evenementen. Met de ondertekening treedt de voetbalwet op 7 oktober 2011 in de gemeente Echt-Susteren in werking. De gemeente is daarmee een van de eerste gemeenten in Limburg die deze wet implementeert.

Â