GroenLinks
Chemicaliën bij boringen schaliegas blijken niet Europees gecheckt

GroenLinks wil opheldering over het mogelijk illegaal gebruik van chemicaliën bij boringen naar schaliegas in Europa. De Europese Commissie constateerde onlangs dat deze chemische stoffen niet geregistreerd en getest zijn voor dit gebruik. GroenLinks wil dat de plannen voor proefboringen van tafel gaan. Europarlementariër Bas Eickhout en Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vragen de Europese Commissie en de Nederlandse minister Verhagen om opheldering.

Niet getest voor gebruik

Het boren naar schaliegas is een uiterst vervuilende manier van gaswinning die in de Verenigde Staten al op grote schaal wordt toegepast met desastreuze gevolgen voor het drinkwater. Bij het boren wordt de grond volgepompt met honderden verschillende chemicaliën om gas uit steenlagen vrij te krijgen. Nu blijkt dat de chemische stoffen die gebruikt worden, niet geregistreerd en getest zijn voor dit specifieke gebruik bij het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA). Dat betekent dat het gebruik ervan voor boringen naar schaliegas waarschijnlijk illegaal is.

Europese studie

Deze week presenteert de milieucommissie van het Europees Parlement een studie naar de gevolgen van schaliegasboringen op milieu en volksgezondheid. De conclusies zijn glashelder: de risico's voor het milieu en de volksgezondheid wegen niet op tegen de potentiële voordelen. Adequate wetgeving rond schaliegas ontbreekt.

"De Europese Commissie moet lidstaten oproepen om een moratorium op de boringen afkondigen totdat we weten wat de risico's zijn en de gaten in de wetgeving zijn gedicht", aldus Eickhout. "Het is onverantwoord om chemicaliën de grond in te pompen, zonder dat de effecten op het milieu en de volksgezondheid bekend zijn."

Nederlandse proefboringen

In Nederland bestaan plannen voor proefboringen, onder andere in Noord-Brabant. Van Tongeren: "Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor ons drinkwater als grote hoeveelheden chemicaliën in de grond gestopt worden. Ook de Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn hier bezorgd over. Minister Verhagen moet de plannen voor proefboringen per direct stopzetten. Het is onverantwoord om te gokken met onze veiligheid."