Criteria voor financiering particuliere erfpachtcontracten opgesteld

Persbericht van NVB

Banken, erfpachters en erfverpachters, makelaars, notariaat en koepelorganisaties hebben gezamenlijk criteria opgesteld voor de financierbaarheid van woningen op particuliere erfpacht. Voor kopers en verkopers van erfpachtrechten wordt door een toetsing door een deskundige (waar onder in ieder geval een notaris) aan de opgestelde criteria duidelijkheid geboden over de financierbaarheid van een bepaald erfpachtrecht. De criteria gaan in vanaf november 2011 en hebben betrekking op bestaande contracten. De deelnemende partijen zullen de resultaten monitoren.

Voor contracten die vanaf april 2012 worden gevestigd, zijn de deelnemende partijen overeengekomen dat op korte termijn nadere stappen worden gezet in het uitwerken van modelerfpachtbepalingen. De modelerfpachtvoorwaarden worden opgesteld met als doel een betere bescherming te bieden aan consument en financier door heldere bepalingen en balans in de rechten en verplichtingen van erfpachters en verpachters. De Nederlandse Vereniging van Banken hoopt dat wettelijke verankering van deze modelerfpachtbepalingen ertoe zou kunnen leiden dat deze voor alle nieuwe erfpachtcontracten gaan gelden.

Alle partijen zijn het erover eens dat het belangrijkste uitgangspunt blijft dat particuliere erfpachters worden beschermd tegen risico's in erfpachtvoorwaarden die onaanvaardbaar zijn (bijvoorbeeld onzekerheid over de hoogte van de toekomstige canon). Erfpacht is nu - anders dan de hypotheekmarkt en huursector - ongereguleerd. De NVB gaat ervan uit dat regulering een positieve werking zal hebben op de erfpachtmarkt. Uiteraard geldt nog steeds dat de klant van een bank ook in staat moet zijn om de hypotheek te dragen.

De deelnemende partijen zijn: Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Kempen & Co, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Eigen Huis (VEH), Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA), Stichting Gedupeerden Particuliere Erfpacht (SGPE).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.nvb.nl
Bijlage:
* 20111005 criteria bestaandpdf




Razende Robot Reporter