GAIA

05/10/2011

Brussel, 5 oktober 2011- Gisteren, op Werelddierendag organiseerde de FOD Volksgezondheid een colloquium over 25 jaar Dierenwelzijnswet in het halfrond van de Kamer. Daar spraken dierenrechtenorganisatie GAIA en de Boerenbond zich uit tegen de regionalisering van Dierenwelzijn, zoals formateur Elio Di Rupo voorstelde in zijn nota.

Dierenwelzijn federaal

Tijdens het colloquium pleitten zowel GAIA als de Boerenbond voor het behoud van Dierenwelzijn als federale bevoegdheid. Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, vindt het net als GAIA niet zinvol om Dierenwelzijn te regionaliseren. Vanthemsche zei in zijn speech dat hij "hoopte dat hij zich over enkele jaren niet moet afvragen waar een dier gelukkigst is: in Wallonië, Brussel of Vlaanderen?". Ook voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is de meerwaarde van regionalisering van Dierenwelzijn niet aangetoond. Hij riep in zijn toespraak de regeringsonderhandelaars op de dierenwelzijnswet federaal te houden.

Michel Vandenbosch: "Laat deze 25ste verjaardag van de federale Dierenwelzijnswet niet de laatste zijn. De dierenbeweging is helemaal geen vragende partij voor de regionalisering van Dierenwelzijn. Breng Dierenwelzijn onder bij een federale minister die onder andere bevoegdheden- maar onder geen beding landbouw- dierenwelzijn uitdrukkelijk in de titulatuur draagt."

Bont hoog op de agenda

Volksvertegenwoordiger Thierry Giet leidde het colloquium namens bevoegd minister voor Dierenwelzijn Laurette Onkelinx in. Daags na de lancering van de GAIA-campagne met Jean-Claude Vandamme tegen bont, vermeldde minister Onkelinx onder andere het kweken van pelsdieren voor bontproductie als een van de prioriteiten.