Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 5 oktober

Noord-Holland Noord, 05-10-2011 o 13.00 uur

Vanavond in Ter Plaatse: explosie woning aan Spui in Heerhugowaard

Heerhugowaard, woensdag 5 oktober

Het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTVNH besteedt vanavond aandacht aan een explosie die op zaterdagochtend 24 september jl. plaatsvond bij een woning aan het Spui in Heerhugowaard.

Rond 01.20 uur brak er die avond brand uit op de eerste verdieping van een appartementencomplex. Bewoners hoorden een paar grote knallen. Er vond een explosie in de woning plaats waarbij de pui op de eerste verdieping van het complex naar beneden kwam. Vastgesteld werd dat er sprake is geweest van brandstichting. Getuigen hebben vlak na de explosie twee mannen weg zien rennen.

Ter Plaatse wordt op woensdagavond 5 oktober uitgezonden op RTVNH vanaf 17.30 uur en wordt daarna elk uur herhaald. De herhaling volgt op donderdag 6 oktober.

Hennepkwekerijen

Hoorn, dinsdag 4 oktober

De politie stelde op dinsdag een onderzoek in vier panden in de omgeving Hoorn in verband met de mogelijke aanwezigheid van hennepkwekerijen.

Op de Waterman trof de politie op zolder een kwekerij aan met 206 planten en de benodigde apparatuur. In de woning werd de 41-jarige bewoner aangehouden.

Omdat er sprake was van eerdere kweken, nam de politie een dure televisie en een carbon racefiets in beslag. Met deze goederen kan een deel van de opbrengst van de hennepkweek worden afgenomen. De verhuurder gaat stappen ondernemen om de huurder uit de woning te zetten.

In een woning op het Keern trof de politie een kwekerij aan in een kelder. Hier stonden 95 planten en de benodigde apparatuur. Doordat de armaturen van de lampen aan houten balken waren bevestigd was ernstig brandgevaar ontstaan. De balken bleken al deels te zijn aangetast en in brand te hebben gestaan. In de woning werden twee 43-jarige vrouwen aangehouden.

Op de Ossenweide stonden in een slaapkamer 90 planten. Ter plaatse werd een 48-jarige man aangehouden. Omdat het hier om een huurwoning gaat, neemt de verhuurder stappen om de verdachte uit de woning te zetten.

Op de Acacia trof de politie maar liefst 394 planten aan. De gehele bovenverdieping van de woning en de zolder waren ingericht voor de kweek van hennep. In de woning werden geen verdachten aangetroffen. Een onderzoek naar de kwekers wordt ingesteld.

In alle gevallen was er sprake van diefstal van stroom. De hennep en de apparatuur (lampen, transformatoren, pompen e.d.) werden in beslag genomen.

Vernielingen aan autos

Den Helder, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagavond omstreeks 19.00 uur raakten in ieder geval twee autos beschadigd toen de bestuurder van een Mercedes personenauto met gierende banden wegreed. De bestuurder reed met spinnende banden weg vanaf het parkeerterrein aan de Dijkweg in Den Helder. Door opspattend grind raakten geparkeerd staande autos beschadigd. De bestuurder reed in een ongeveer 20 jaar oude blauwgrijze Mercedes S-klasse.

Brand in restaurant

Oudeschild, woensdag 5 oktober

Op woensdagmorgen omstreeks 03.30 uur bleek er brand te zijn in restaurant De Compagnie aan de Haven in Oudeschild. Het gaat om een vrijstaand pand waarin tevens een minisupermarkt en een fietsverhuurbedrijf zijn gevestigd. De brand is vermoedelijk ontstaan in de buurt van het kantoorgedeelte. De politie stelt een onderzoek in naar de brandsoorzaak. De mogelijkheid van brandstichting wordt niet uitgesloten.

Heling fiets

Heerhugowaard, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagmiddag omstreeks 13.30 uur zag de politie op het Stationsplein in Heerhugowaard een 15-jarige jongen uit Heerhugowaard op een damesfiets rijden. Bij controle bleek het framenummer van de fiets onleesbaar te zijn gemaakt. Bij controle van het slot (met een transponder) bleek deze afkomstig te zijn van een gestolen Batavus, terwijl de fiets waar verdachte op reed een Gazelle was. De verdachte, die al bekend staat bij de politie wegens fietsendiefstal, werd aangehouden. De politie nam de fiets in beslag. Onderzoek moet uitwijzen of het om een gestolen fiets gaat.

Extra toezicht sluipverkeer

Den Helder, woensdag 5 oktober

De politie gaat extra toezicht houden op sluipverkeer in de omgeving van de Middenweg in Den Helder. Ter hoogte van de Sportlaan en de Timorlaan wordt een rotonde aangelegd. Het verkeer ondervindt hier hinder van. Het verkeer zoekt alternatieven. Een daarvan is het fietspad langs de Liniegracht dat bij het Geminiziekenhuis uitkomt. Bij de politie zijn klachten binnengekomen dat automobilisten dit fietspad gebruiken. Dit leidt tot gevaarlijke situaties.

Vanaf dinsdag deelt de politie hier bekeuringen uit. Zolang de wegwerkzaamheden worden uitgevoerd, blijft de politie extra controles uitvoeren.

Woninginbraak

Alkmaar, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagmiddag werd tussen 12.40 en 18.30 uur ingebroken in een woning aan de Slochterwaard in Alkmaar. De daders kwamen de woning binnen door de voordeur open te breken. In de woning werden de woonkamer en een slaapkamer volledig doorzocht. De bewoners missen in ieder geval een creditcard en geld.

Straatroof: drie verdachten aangehouden

Hoorn, maandag 3 oktober

De politie heeft drie verdachten aangehouden in verband met een beroving in het Julianapark in Hoorn. Desondanks is de politie nog steeds op zoek naar getuigen van de beroving. De politie in Hoorn is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Maandagmiddag werd een 69-jarige man uit Hoorn beroofd van zijn halsketting in het Julianapark. De man liep richting het complex van voetbalvereniging Hollandia en ging daar het bruggetje over. Hij liep langs het IJsselmeer toen hij hoorde dat er iemand achter hem liep. Het slachtoffer voelde een harde ruk aan zijn nek en werd naar achteren getrokken. Vervolgens passeerde een man met kort donker haar en een rood shirt hem hardlopend. De 69-jarige man voelde aan zijn nek. Zijn halsketting bleek in de kleding van het slachtoffer te zijn achtergebleven. Een medaillon was weg.

Op basis van getuigenverklaring kon korte tijd na de beroving in Hem een auto aan de kant worden gezet met drie uit Polen afkomstige verdachten. Het ging hierbij om mannen van 22 en 36 jaar oud en om een 24-jarige vrouw. Zij zijn inmiddels allemaal in verzekering gesteld.

De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u op of in de omgeving van het Julianapark maandagmiddag iets verdacht gezien? Of heeft u andere informatie die van belang kan zijn? Neemt u dan contact op met de recherche in Hoorn via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Henneptoppen

Enkhuizen, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagavond omstreeks 18.20 uur hield de politie een 51-jarige man uit Enkhuizen aan bij zijn woning aan de Acaciastraat in Enkhuizen. De politie stelde een onderzoek in de woning in in verband met een mogelijke hennepkwekerij. Deze werd niet aangetroffen. Wel vond de politie op zolder twee bakken waarin henneptoppen lagen te drogen. Tegen de bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie nam de hennep in beslag.

Pand afgesloten in verband met asbest

Den Helder, dinsdag 4 oktober

De gemeente Den Helder heeft een pand aan de Keizerstraat in Den Helder afgesloten in verband met de mogelijke aanwezigheid van asbest.

De politie kreeg melding dat voor een winkelpand aan de Keizerstraat een afvalcontainer stond waarin onverpakte platen met asbesthoudend materiaal lagen. Onderzoek wees uit dat er inventaris uit het winkelpand werd gesloopt en dat de platen, die op zolder lagen, tegelijk met het overige afval werd afgevoerd. Hierbij was overigens geen sprake van sloop.

De gemeente heeft het pand verzegeld. Ook werd de directe omgeving afgezet. Een onderzoek wordt ingesteld naar het pand en het afval in verband met de aanwezigheid van asbest.

Snelheidscontroles

Regio, woensdag 5 oktober

Te hoge snelheid is een van de grootste oorzaken van ernstige aanrijdingen. De politie controleert daarom bijna dagelijks op plaatsen waar vaak te hard wordt gereden of waar hoge snelheden tot onaanvaardbare risicos leiden. Een opsomming van een aantal controles:

Schagen, woensdag 5 oktober Op woensdagmorgen omstreeks 05.35 uur werd een 36-jarige man uit Hippolytushoef op de Westerweg in Schagen geklokt met een snelheid van 141 km per uur. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 80 km per uur. De man kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs inleveren.

t Zand, dinsdag 4 oktober Op dinsdagmiddag hield de politie tussen 13.25 en 15.45 uur een snelheidscontrole op de Anna Paulownaweg in t Zand. Hierbij reden 183 bestuurders sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 153 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Hoorn, dinsdag 4 oktober Op dinsdagmiddag, tussen 13.00 en 15.45 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de Provincialeweg in Hoorn. Van de 2803 passanten reden er 39 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 118 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Stompetoren, dinsdag 4 oktober - Op dinsdagmiddag, tussen 13.45 en 16.15 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de Noordervaart in Stompetoren. Van de 2328 passanten reden er 29 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 109 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Westwoud, dinsdag 4 oktober Op dinsdagmiddag hield de politie een korte snelheidscontrole op de Binnenwijzend in Westwoud. Tussen 13.00 en 14.30 uur kregen zeven bestuurders een bekeuring omdat zij binnen de bebouwde kom te snel reden. De hoogste snelheid bedroeg 72 km per uur. De overtreders kregen direct een bekeuring mee naar huis.

Zwaagdijk, dinsdag 4 oktober - Op dinsdagmiddag, tussen 15.45 en 18.00 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de Zwaagdijk in Zwaagdijk. Van de 869 passanten reden er 174 sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 77 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Heerhugowaard, dinsdag 4 oktober - Op dinsdagavond, tussen 19.10 en 21.10 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de A.C. de Graafweg in Heerhugowaard. Van de 506 passanten reden er 30 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 102 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Slootdorp, dinsdag 4 oktober - Op dinsdagmiddag, tussen 15.40 en 18.15 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de Molenweg in Slootdorp. Van de 168 passanten reden er 21 sneller dan de toegestane 80 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 111 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Nieuwe Niedorp, dinsdag 4 oktober - Op dinsdagavond, tussen 19.50 en 21.30 uur, hield de politie een snelheidscontrole op de Provincialeweg in Nieuwe Niedorp. Van de 847 passanten reden er 67 sneller dan de toegestane 80 km per uur. De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen de bekeuring thuisgestuurd.

Verlichtingscontrole

Langedijk, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagavond hield de politie een verlichtingscontrole in de gemeente Langedijk. Op verschillende plaatsen werden fietsers bekeurd die met defecte verlichting reden. In totaal ging het om zeventien bekeuringen. Nu het s avonds sneller donker wordt, krijgen bestuurders vaker met deze controles te maken.

Aanrijding met letsel

Hoorn, dinsdag 4 oktober

Op dinsdagavond omstreeks 20.10 uur kreeg de politie melding van een eenzijdig ongeval op de Provincialeweg in Hoorn. Een 23-jarige vrouw uit Kamperland reed in haar personenauto over de Provincialeweg. In een bocht verloor zij de macht over het stuur en raakte zij van de rijbaan. In de berm kwam de auto tot stilstand tegen een lantarenpaal. Brandweer- en ambulancepersoneel hielpen de vrouw uit de auto. Zij werd voor behandeling van nekklachten overgebracht naar het Westfries Gasthuis.

De vrouw bleek alcohol te hebben gebruikt. Van haar werd bloed afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol. Haar rijbewijs werd ingevorderd.

Bromfietscontrole

Den Helder, woensdag 5 oktober

Op woensdagmorgen hield de politie tussen 08.15 en 09.30 uur een bromfietscontrole op de Nieuweweg in Den Helder. In totaal moesten achttien bromfietsers hun voertuig laten controleren op een rollentestbank. Slechts een van de voertuigen bleek te zijn opgevoerd. De bestuurder kreeg een bekeuring.

Grote verkeerscontrole en vals geld

Alkmaar, dinsdag 4 oktober

Op dinsdag hield de politie tussen 07.00 en 18.00 uur een grote verkeerscontrole op de Smaragdweg in Alkmaar.

Aan de verkeerscontrole werd meegedaan door de politie, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de provincie Noord-Holland, Koninklijke Marechaussee, Douane, Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie, de parketpolitie en het Korps Landelijke Politiediensten. Door een auto met automatische nummerplaatherkenning werden meer dan 15.000 voertuigen gecontroleerd. In totaal 98 voertuigen werden door de Belastingdienst naar de kant gehaald. Dit leverde 26 inbeslaggenomen autos en enkele tienduizenden euros aan achterstallige belasting op. In totaal werden bijna honderd bekeuringen uitgeschreven wegens onder anderen mobiel bellen, gladde banden, onjuiste belading en defecte verlichting.

Omstreeks 16.00 uur hield de politie twee mannen aan in verband met de aanwezigheid van vals geld. In de kofferbak trof de politie twee biljetten aan van vijfhonderd euro. De biljetten bleken vals te zijn. De bestuurder en een inzittende, een 25- en een 29-jarige Roemeen, werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het valse geld bleek echter zo slecht van kwaliteit te zijn, dat het niet als echt gebruikt zou kunnen worden. De biljetten zijn vernietigd. Na verhoor zijn de verdachten heengezonden.