Woningcorporatie Ymere

Verlichte huisnummers in De Pijp in Amsterdam

5-10-2011

Industrieel ontwerper Dick van Hoff (1971) heeft in opdracht van woningcorporatie Ymere keramische huisnummerborden met verlichting ontworpen.

De huisnummers zijn aangebracht in negen renovatie- en nieuwbouwprojecten in verschillende delen van de Amsterdamse Pijp. Het ontwerp van de huisnummers verwijst naar de zorgvuldige typografie van de Amsterdamse School.

Voor het project was Ymere op zoek naar een bijzonder gebruikselement dat de gevarieerde architectuur van monumenten, stadsvernieuwingsbouw en nieuwbouw in De Pijp met elkaar kon verbinden. Een functioneel element dat ook op zichzelf zou kunnen staan.

Vanhoffontwerpen stelde voor huisnummers van keramiek te ontwerpen, voorzien van verlichting. Per type architectuur stelt hij een andere variant voor. Op dit moment zijn de nummers voor de gerenoveerde panden geplaatst, evenals de nummers bij de nieuwbouw. Het ontwerp van Van Hoff creeërt herkenningspunten en samen vormt de reeks van nummers een lint van licht en sfeer in de buurt.

Dick van Hoff licht toe: "Vanhoffontwerpen verbaasde zich over de kille straatverlichting in de toch van oudsher als gezellig en sociaal bekendstaande buurt 'de Pijp' in Amsterdam. Ergens aan een draad hang een grote felle lamp die de hele straat moet verlichten. Dat geeft misschien een vals gevoel van veiligheid, maar is geen goed middel voor de sociale cohesie van een buurt. Toen Ymere mij vroeg om een kunsttoepassing te maken voor de te renoveren en nieuw te bouwen huizenbokken, had ik meteen dit idee. De lampen van keramiek brengen weer sfeer en warmte in de straat en de vele lichtjes op rij geven hem weer diepte".

Ymere investeert al jarenlang bewust in kunst in de openbare ruimte omdat de woningcorporatie gelooft dat dit actief bijdraagt aan de kwaliteit van de wijk en daarmee ook bijdraagt aan de sociale duurzaamheid en leefbaarheid van de buurt.