Gemeente Hoogeveen

Aanpak verrommeling in het landelijk gebied

De gemeente Hoogeveen heeft van de provincie een subsidie gekregen van EUR 26.805 om verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Naast de bijdrage van de provincie stelt de gemeente eenzelfde bedrag beschikbaar. We gaan hiervoor twee projecten uitvoeren. Er wordt een handhavingstraject opgezet en we schrijven een prijsvraag uit waarbij we op zoek gaan naar innovatieve oplossingen."

De gemeente en de provincie besteden dit jaar extra aandacht aan verrommeling in het landelijk gebied. Bij verrommeling gaat het om vervuiling en aantasting van het oorspronkelijke landschap die met name de visuele waarde verlagen.

Handhavingtraject

Tien `rommelerven' worden opgepakt door de Handhavingdienst Zuidwest-Drenthe. Het gaat dan bijvoorbeeld om gebouwen die op het erf zijn geplaatst zonder vergunningen en objecten en activiteiten op het erf die in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Grasbalen prijsvraag

Naast het handhaven wordt er ook een prijsvraag uitgeschreven. Het doel is om de grasbalen, die in plastic worden ingepakt, beter in het landschap in te passen. Plastic grasbalen hebben de laatste jaren een enorme opkomst doorgemaakt en zijn niet meer weg te denken in een moderne agrarische bedrijfsvoering. In veel gevallen staan de balen uit het zicht, maar er zijn ook situaties waarin de grasbalen hoog opgestapeld vrij in het veld liggen en al vanaf een grote afstand een lelijk beeld opleveren in het landschap. Boeren worden daarom uitgenodigd om mee te denken over oplossingen voor de opslag van plastic grasbalen.

Win een ballonvlucht

Deelnemers kunnen hun inzending tot 1 november opsturen naar de gemeente. Uit alle inzendingen kiest een jury een prijswinnaar. De jury bestaat uit een vertegenwoordiging van LTO-afdeling Hoogeveen-Zuidwolde, werkgroep boerenerven van Het Drentse Landschap en de atelierleider van Atelier Mooi Drenthe. De winnaar mag in een ballon boven ons prachtige landschap varen.

Klik hier voor de voorwaarden van de prijsvraag