CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Ahmadinejad botst met Turkije en Al Qaida

wo 05-10-2011

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad deed de afgelopen weken een groot aantal uitspraken over Israel, of, zoals hij het noemt, 'de Zionistische entiteit'. Deze week bekritiseerde hij Turkije vanwege het NATO radar systeem dat onder andere Israel moet waarschuwen tegen raketten die van buiten Europa worden afgevuurd - dus ook uit Iran. Eind september suggereerde hij voor de Algemene Vergadering van de VN dat de aanslagen op het WTC in New York door de VS en Israel zijn gepleegd. Dit leverde hem zelfs een berisping van Al Qaida op.

Ahmadinejad heeft de Turkse regering gekapitteld wegens het NATO `early warning' radar systeem dat moet waarschuwen als er raketten van buiten Europa afgevuurd worden en dat in Turkije geplaatst zal worden, op ongeveer 700 kilometer van de Iraanse grens. De Iraanse president zei dat het systeem bedoeld is om Israel te beschermen, maar hij waarschuwde dat het `de val van het Zionistische regime niet zal tegenhouden.'

Turkije heeft gezegd dat het systeem niet bedoeld is als bescherming tegen raketten van een specifiek land. Turkije is echter wel kritischer is geworden over Iran, vanwege de steun die het land aan de Syrische dictator Assad geeft. Turkije probeert zijn macht in het Midden-Oosten te vergroten nu Egypte, dat voorheen het sterkste land in de regio was, verzwakt is door de revolutie. Turkije's beleid is nu dan ook het ondersteunen van de revolutionairen, dus ook in Syrië. De relaties tussen Iran zijn daardoor verslechterd, omdat Turkije, in ieder geval naar buiten toe, kritisch is over de steun die Iran aan de Syrische dictatuur geeft.

In zijn toespraak voor de VN stelde Ahmadinejad dat de VS, door het gebruik van Zionisme, verantwoordelijk is `voor massamoorden en terreur tegen de Palestijnen'. Ook zei hij dat de aanslagen op 11 september 2001 voorwendselen waren om Irak en Afghanistan aan te vallen. Hoewel hij niet direct zei dat de aanslagen op het WTC in New York door de VS en Israel zijn gepleegd, werd zijn uitspraak wel zo geïnterpreteerd: Al Qaida sprak zich uit tegen de complottheorieën en noemde deze `belachelijk'. Zij herhaalden dat Al Qaida de aanslagen heeft gepleegd.

Ahmadinejad sprak ook op 2 oktober op de 5^e Internationale Conferentie ter Steun van de Palestijnse Intifada. Hij verklaarde hier dat de oplossing voor het Israelisch-Palestijns conflict heel eenvoudig is: alle Israeli's moesten `teruggaan naar waar zij vandaan kwamen', zodat de Palestijnse vluchtelingen ook weer terug konden keren naar hun eigen land. Ook refereerde hij aan Israel als een `kankergezwel' dat verwijderd moet worden om het Midden-Oosten en de hele wereld te redden.

Ook de Iraanse geestelijk leider Ayatollah Khamenei sprak op de conferentie. Hij benadrukte dat een `tweestatenoplossing' nooit de goedkeuring van Teheran zal krijgen. Hij vindt dat een dergelijk plan het `Zionistisch regime' legitimiteit geeft en hij eist `de bevrijding van Palestina en niet een deel van Palestina'. `Ieder plan om Palestina op te delen, wordt volledig afgewezen,' zo verklaarde hij.