Gemeente Dantumadeel



Bouwleges Dantumadiel niet te hoog

De bouwleges van de gemeente Dantumadiel zijn niet te hoog. Dit heeft de rechtbank op 21 september 2011 bepaald in een geding tussen de gemeente en een inwoner van de gemeente die een bouwvergunning had aangevraagd.

Volgens de betreffende inwoner zijn de leges (vergoeding voor diensten van de overheid) te hoog in vergelijking met buurgemeenten en het landelijke gemiddelde en daardoor in strijd met het gelijkheidsbeginsel en evenredigheidsbeginsel. Echter, de rechtbank merkte op dat gemeenten vrij zijn hun tarieven te bepalen binnen de grenzen van de gemeentewet. Tarieven van omliggende gemeenten zijn dan ook niet van belang. Daarnaast merkte de rechtbank op dat de leges kostendekkend zijn. Het geheven percentage bouwleges van 2,7% is zelfs een `bescheiden percentage', aldus de rechter.

Eerder had de raad de rekenkamercommissie al opdracht gegeven een onderzoek naar de bouwleges uit te voeren. Uit dit onderzoek bleek al dat de wijze waarop de bouwleges tot stand komen juist is en dat de leges niet te hoog zijn. De uitspraak van de rechtbank bevestigt deze uitkomsten.