Gemeente Súdwest Fryslân



Meer Brede Scholen in Súdwest-Fryslân


Het college van Súdwest-Fryslân heeft ingestemd met de concept-kadernotitie Brede Scholen. Deze notitie vormt het kader waarbinnen de Brede School moet worden vormgegeven en biedt voldoende beleidsruimte om aan te sluiten bij de behoefte van de wijk of het dorp. Brede Scholen die aan de criteria voldoen komen in aanmerking voor ondersteuning vanuit de gemeente.

Bij een Brede School draait het om samenwerking tussen organisaties op het gebied van onderwijs, welzijn, cultuur, sport, opvang en zorg. Samenwerking vindt plaats op het niveau van de wijk of het dorp. De ontwikkeling en de zorg voor het kind van 0-12 jaar is het uitgangspunt. De school neemt daarin een centrale plaats in.

Ambitie
De gemeente Súdwest-Fryslân telt op dit moment 5 brede scholen en wil dat dit aantal toeneemt. 15% van de 62 basisscholen neemt deel aan een brede school. Aan het eind van deze raadsperiode in 2014 moet dit 40% zijn.

In gesprek met partners
De kadernotitie is opgesteld na overleg met diverse organisaties, zoals scholen, wijk- en dorpsbelangen en kinderopvang. Na de inventarisatie onder de 62 basisscholen in de gemeente, is er een brainstormsessie met organisaties uit het werkveld en een opiniërende bijeenkomst met de commissie Boarger en Mienskip gehouden. De uitkomsten van de discussie zijn verwerkt in de kadernotitie, welke in januari 2012 door de gemeenteraad wordt vastgesteld. De betrokken organisaties krijgen van tevoren de gelegenheid op de notitie te reageren.