Politieke oplossing voor Europa cruciaal

Persbericht van Ernst & Young

Politieke oplossing voor Europa cruciaal

Amsterdam, 5 oktober - De eurozone wordt overspoeld door een nieuwe golf van angst voor oncontroleerbare staatsschulden. Volgens de Autumn Eurozone Forecast (EEF) van Ernst Young is het risico dat de crisis zich over de hele regio verspreidt en zo een nieuwe recessie veroorzaakt, aanzienlijk toegenomen. Pieter Jongstra, Managing Partner van Ernst & Young in Nederland: "Het zijn moeilijke tijden voor de economie in de eurozone. Alle betrokkenen - politici, toezichthouders en bedrijfsleven - zullen de handen ineen moeten slaan om een hernieuwde recessie te vermijden. Er is geen tijd te verliezen."

Gecombineerd met een haperende groei die afgelopen zomer praktisch tot stilstand is gekomen en internationale economische omstandigheden die minder gunstig zijn dan aanvankelijk werd verwacht, is dit aanleiding voor de EEF om de groeiprognose voor het BBP bij te stellen van 2% tot 1,6% in 2011 en een magere 1,1% in 2012 - ervan uitgaande dat voor Griekenland een ordentelijk herstructureringstraject haalbaar blijkt en dat ook andere probleemlanden op steun kunnen rekenen. Ook de verwachtingen voor Nederland zijn aanzienlijk bijgesteld: van 2,2% naar 1,8% voor 2011 en van 1,9% naar 1,2% voor 2012. De werkloosheid in de eurozone als geheel ligt dit jaar om en nabij de 10%. In Nederland ligt dat percentage voor 2011 op 4,4% en daarmee bevindt Nederland zich tussen de Eurozone-landen met de laagste werkloosheid.

Hechtere samenwerking in Eurozone
Volgens de EEF moeten nu met name de kernlanden van de eurozone serieus inzetten op hechtere begrotingssamenwerking om zo de groeiende crisis te bezweren. Wat betreft de langere termijn is het in maart 2011 overeengekomen Euro-Plus Pact voor meer interne samenhang een stap in de goede richting, al zal de implementatie wel enige tijd vergen en is het maar de vraag of iedereen zich eraan houdt. Het gaat bovendien minder ver dan bijvoorbeeld de plannen voor Euro-obligaties en een substantiële uitbreiding van het Europees monetair noodfonds (EFSF), die veel politieke weerstand oproepen. Deze maatregelen zouden de samenhang binnen de eurozone versterken, waardoor regeringen medeverantwoordelijk worden voor de staatsschulden van andere lidstaten. Ze kunnen ook de vrees wegnemen dat de problemen zich uitbreiden naar Spanje en Italië.

Eén Europa om recessie te voorkomen
Pieter Jongstra licht toe: "Wil de eurozone in haar huidige vorm blijven voortbestaan, dan zullen de kernlanden zich in niet mis te verstane bewoordingen moeten vastleggen op meer begrotingssamenwerking. Het verlies van bevoegdheden dat daarmee gepaard gaat, kan in veel landen op stevige weerstand rekenen. Zonder de mogelijkheid echter om de overheidsuitgaven in de eurozone als geheel te controleren, te beheersen en te financieren, kunnen we geen begrotingsstabiliteit garanderen, zelfs niet als de huidige ernstige problemen zijn opgelost." Gezien het geringe enthousiasme voor dergelijke ingrijpende hervormingen bestaat het risico dat de politiek door de financiële markten wordt ingehaald. De EEF schat de kans dat de Eurozone door verdere escalatie van de huidige financiële onrust opnieuw in een recessie terechtkomt op 35%.

Bedrijfsleven is klaar voor groei
Door de minimale en onzekere groeivooruitzichten ligt het voor de hand dat het bedrijfsleven investeringsplannen uitstellen. Pieter Jongstra: "In de afgelopen jaren hebben bedrijven hun kostenstructuur en werkkapitaalmanagement onder de loep genomen. Dit heeft er toe geleid dat een groot deel van de bedrijven momenteel best ruimte heeft om in groei te investeren. Echter, door de onzekerheden wordt dit geld gereserveerd en niet uitgegeven. Bedrijven zijn dus over het algemeen klaar voor groei, maar dan moet de politiek wel vertrouwen en rust weten te creëren."

Links:
http://www.ey.com/nl



Razende Robot Reporter