Gemeente Delfzijl

Gemeente verrijkt horecabeleid centrum Delfzijl

Op basis van een onderzoek naar de horeca in het centrum van Delfzijl, vult de gemeente Delfzijl het horecabeleid aan in de centrumvisie `Hart bij de haven'.

Een belangrijke aanbeveling is om avondhoreca ook te concentreren langs de route van het plein de Molenberg richting het Vennenplein en de haven. In de huidige centrumvisie wordt bijvoorbeeld avond- en daghoreca alleen gecentreerd rondom plein de Molenberg.

Meewerken huidige verzoeken
Het college vindt het belangrijk om een signaal af geven richting ondernemers en initiatieven positief te benaderen. Het huidige beleid wordt niet herschreven, maar aangevuld zodat de gemeente mee kan werken aan concrete verzoeken tot verplaatsing of vestiging. De gemeente gaat onder andere naar een groter gebied kijken waar vestiging van dagzaken een toegevoegde kan waarde hebben voor de sfeer in het winkelgebied.

Het onderzoek
Andere conclusies uit het onderzoek zijn onder andere dat het totale horeca aanbod en de ligging van deze zaken goed varieert. De gemiddelde vloeroppervlakte is echter laag. Het aantal restaurants is ook relatief laag. Uitbreiding is mogelijk en zelfs wenselijk. Dit geldt ook voor het aantal dagzaken met terrassen in het kernwinkelgebied en richting de haven. Deze aanbevelingen vergroten de aantrekkelijkheid van het centrum

Met de aanvullingen uit het onderzoek op het horecabeleid schept het college een eenduidig kader voor de horeca, de noodzakelijke horeca regelgeving en handhaving daarvan. Het aangevulde horecabeleid verwerkt de gemeente in het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum.

Het onderzoek en de aanvullingen op het horecabeleid heeft de gemeente besproken met de Handelsvereniging Centrum en deze stuurt zij ter informatie aan de gemeenteraad.