Plant Research International


Project Gezonde Kas officieel begonnen

5 okt 2011

Eind september presenteerde Wageningen UR samen met de Duitse partners het project Gezonde Kas op het kuipplantenbedrijf van Marc Peters in Kranenburg (Duitsland) aan Duitse en Nederlandse pers. De belangstelling was groot.

Tijdens de bijeenkomst gaf projectleider Carolien Zijlstra van Wageningen UR - PRI informatie over de speerpunten van het project. Het doel is om een hulpmiddel te ontwikkelen dat telers tijdig attendeert op de aanwezigheid van ziekten en plagen in de kas. Als er een schadeverwekker wordt geconstateerd, volgt een advies en worden maatregelen mogelijk gemaakt.
De bouwstenen voor een dergelijk systeem zijn DNA- en sensortechnieken en precissiespuittechnologie. Deze technieken zijn grotendeels voorhanden. De uitdaging is nu om deze op elkaar af te stemmen en met elkaar te combineren tot een samenhangend systeem.

Marc Peters, de eigenaar van het bedrijf waar de bijeenkomst plaatsvond, benadrukte het belang van innovaties op technologisch gebied. In een tweetal demonstraties werd de technologie nader toegelicht. Jan van de Zande (PRI) demonstreerde het prototype van een spuit waarbij het spuitmechanisme alleen in werking treedt wanneer de machine middels sensoren planten waarneemt. Henk Jalink (PRI) liet de proefopstelling zien waar supersnelle cameraâs de fotosynthese van planten in computerbeelden vertalen. Beide technologieën zullen in de toekomst worden geïntegreerd tot een samenhangend gewasbeschermingssysteem.

Het project Gezonde Kas is een INTERREG IV A programma waarbij grensregioâs bouwen aan Europa. Onderzoekinstellingen en bedrijfsleven uit onder andere de regio Greenport Venlo en agrobusinesssregio Nederrijn werken samen aan de praktische oplossingen voor glastuinbouwbedrijven. De internationale aanpak kwam tot uiting door speeches van dhr. Joachim Neuser (Wirtschaftsministerium NRW), dr. Co Verdaas (provincie Gelderland) en dr. Martin Berges van de Landwirtschaftskammer NRW).