Politie Zaanstreek-waterland

Rooiactie

Ilpendam, Purmerend, 05-10-2011 o In de strijd tegen hennepteelt heeft de politie afgelopen maandag en dinsdag weer een rooiactie gehouden.

Agenten bezochten vijf adressen waar mogelijk een plantage zou zijn. Op drie adressen zijn inwerking zijnde plantages aangetroffen. Op twee adressen werd wel een plantage aangetroffen, maar waren de planten al geoogst. In totaal zijn 994 planten in beslag genomen en drie personen aangehouden. Twee verdachten hebben zich vrijwillig gemeld bij de politie. Alle aangetroffen apparatuur is in beslaggenomen. Zowel de planten als de apparatuur is vernietigd.

Ilpendam
In een woning aan de Dorpsstraat werden na een tip de restanten van 55 gerooide planten aangetroffen. De 32-jarige bewoner van het pand werd ter plekke aangehouden.

Purmerend
Via Meld Misdaad Anoniem kreeg de politie een tip binnen over een plantage in een woning aan het Gildeplein. Ter plaatse werden er 73 oogstrijpe planten aangetroffen, 120 planten waren al geoogst. Agenten hielden drie verdachten aan: de bewoners (een 21-jarige vrouw en een 38-jarige man) en een 35-jarige man uit Purmerend.

In een leegstaande woning aan de Vrouwenzandstraat werden 98 planten aangetroffen en in een huis aan de Kanaaldijk ontdekten agenten 648 planten. De Kanaaldijk kwam de politie op het spoor na klachten van buren. Zij zouden wateroverlast hebben, afkomstig uit de woning.

Na een melding van henneplucht zijn er in een woning in de Pottenbakkerstraat geen planten aangetroffen, maar wel een gerooide plantage en een plantage in opbouw. Op geen van deze drie adressen was de verdachte aanwezig.

Omdat er sprake was van diefstal van stroom, zijn uit alle woningen de elektriciteitsmeters verwijderd. Om de stroom weer aan te sluiten, zullen onder andere een nieuwe meter en aansluitkosten betaald moeten worden.

De verdachten die niet aanwezig waren, zijn door de politie uitgenodigd voor verhoor. De bewoners van het Gildeplein en de Vrouwenzandstraat hebben zich inmiddels vrijwillig gemeld.

Aanpak verdachten
In het kader van het vernieuwde Hennepconvenant zal de gemeente Purmerend de verdachten bestuursrechtelijk aanpakken. Dit houdt in dat de kosten voor het ruimen van een hennepplantage teruggevorderd kunnen worden bij diegene die woonachtig is op dat adres. Daarnaast zullen de verdachten strafrechtelijk worden vervolgd.