Gemeente Eemnes

Op 29 september organiseerde de gemeente Eemnes samen met Veilig Verkeer Nederland en de provincie Utrecht een broemcursus. Dit is een rijvaardigheidscursus voor 70 +ers. De gemeente ontving 100 aanmeldingen, terwijl er slechts plaats was voor 30 deelnemers. Voor de overige kandidaten organiseert de gemeente extra cursussen. De gemeente Eemnes bespreekt met de provincie of zij ook hiervoor subsidie willen verstrekken.

Tijdens de broemcursus waren 10 instructeurs aanwezig die een uur met de mensen gingen rijden om hun rijgedrag te verbeteren. Verder werden nieuwste verkeersregels uitgelegd en was er een ogentest en reactievermogentest. De deelnemers ontvingen aan het eind van de cursus een getuigschrift. Verkeerswethouder Mieke Schouten-de Boer zegt: "De gemeente Eemnes vindt dit soort educatieve acties voor bewoners belangrijk omdat daarmee de verkeersveiligheid verbetert. De gemeente werkt aan een veilige infrastructuur en vindt het daarbij belangrijk dat mensen zich daarin goed gedragen en de regels naleven." Eerder dit jaar was er een fietsseniorendag met hetzelfde doel. Ook volgend jaar wil Eemnes samen met de provincie Utrecht een aantal educatieve verkeersveiligheidcursussen uitvoeren.

Het effect van dit soort cursussen is niet meetbaar maar aan het aantal ongevallen te oordelen is er al jaren sprake van een duidelijk dalende lijn. Er gebeuren vrijwel geen ernstige ongevallen meer. In vergelijking met het landelijke beeld is Eemnes is een veilige gemeente. Dat wil de gemeente graag zo houden en waar mogelijk verder verbeteren.

Foto theorie broemcursus

Uitleg over de nieuwe verkeersregels tijden de Broemdag