CDA


CDA wil werkgevers belonen die in scholing investeren woensdag 5 oktober 2011

Scholing is de beste vorm van sociale zekerheid. Dat is de centrale gedachte achter het initiatiefwetsvoorstel dat Eddy van Hijum vandaag indient. Werkgevers die niet investeren in scholing van hun werknemers moeten een hogere ontslagvergoeding betalen bij ontslag van hun personeel. Werkgevers die juist veel investeringen in scholing van hun personeel betalen een lagere ontslagvergoeding.

Het CDA pleit al jaren om de nadruk op voorzorg te leggen in plaats van op nazorg. Dit levert uiteindelijk meer zekerheid op dan het beschermen van banen en het bieden van werkloosheidsuitkeringen. De realiteit is echter, dat niet alle werknemers even weerbaar en mobiel zijn. Juist voor hen is het belangrijk om beter voorbereid te zijn op veranderingen in hun positie op de arbeidsmarkt.

Elk jaar wordt er bijna twee miljard euro uitgekeerd aan ontslagvergoedingen. Werkgevers zouden zich veel geld aan ontslagvergoedingen kunnen besparen, wanneer zij meer zouden inzetten op ontwikkeling van hun mensen. Met een individueel, meeneembaar scholingsbudget. Van Hijum: âHiermee kunnen werknemers zich om of bij laten scholen. Zoân individuele regeling draagt ook bij aan de bewustwording van mensen dat ze in zichzelf moeten blijven investeren. Zo kunnen ze mee blijven doen op de arbeidsmarkt. Hoewel de sociale partners het hier mee eens zijn komt er in de praktijk nog steeds weinig van terecht.â

De Sociaal Economische Raad (SER) stelde al in 2005 dat het snel vinden van werk en het op peil houden van inzetbaarheid voorrang moet krijgen op het afspreken van (ruime) ontslagvergoedingen. Sociale partners zouden in caoâs kunnen afspreken dat er preventief geld wordt gestort in de vitaliteitsregeling of een apart scholingsbudget, in ruil voor lagere ontslagvergoedingen. Het geld kan dan worden ingezet voor het overbruggen van de periode tussen twee banen en voor bij- of omscholing. âAls het dit kabinet en sociale partners lukt om voorzorg door scholing een centrale plek te geven in de sociale zekerheid, dan is dat een hervorming van formaat,â aldus van Hijum.