Gemeente Waddinxveen


College presenteert behoedzame, sluitende begroting 2012-2015

In de eerste week van oktober heeft het college van burgemeester en wethouders het voorstel voor de programmabegroting 2012-2015 vastgesteld. Het college kiest in een financieel onzekere tijd voor een ruim sluitende begroting, zodat er een buffer is voor tegenvallers. De behoedzame lijn van het collegeprogramma wordt ook in deze begroting als leidraad gehanteerd voor de te maken keuzes. Zo is er nu en in de toekomst sprake van een solide financiële basis. De begroting wordt op 9 november behandeld door de gemeenteraad.

De tweede programmabegroting van dit college is tot stand gekomen in slecht economisch weer. Voor iedereen (burgers, bedrijven en overheden) zal het effect hiervan in min of meerdere mate voelbaar zijn. De eerste signalen vanuit de miljoenennota en het beleid van decentralisaties van rijkstaken, duiden er op dat we als gemeenten meer taken krijgen en minder geld. Reden om op behoedzame wijze met ons beschikbare geld om te gaan.

De begroting van 2012 laat een overschot zien, terwijl de woonlasten zoals de OZB en de afvalstoffenheffing niet zullen toenemen, behoudens de inflatie. Dit wordt mogelijk doordat de gemeente een akkoord heeft bereikt met Cyclus over de kosten voor de verwerking van afval. Deze gaan omlaag met 314.000 euro. De jaren 2013 en 2014 zijn op dit moment ruim sluitend zodat er een buffer is voor tegenvallers. Dat is onder meer nodig omdat de inkomsten uit het gemeentefonds beduidend lager zijn in 2015, dan in 2014. Ook kiest het college ervoor de inkomsten uit de woningbouw voorzichtig te ramen. In deze begroting is gerekend met 80% inkomsten uit alleen de concretere plannen (de zogenaamde harde en half harde bouwplannen.

Voor de komende periode staat er een aantal projecten op stapel; een ingrijpend project is de hefbrug. Het einddoel is een mooie en verkeersveiligere Kerkweg en omgeving.
Behalve projecten die de gemeente in 2012 in de buitenruimte gaat doen, is er ook veel werk dat minder zichtbaar is, zoals de bestemmingsplannen en de woonvisie.

Veel inzet zal nodig zijn om nieuwe taken op te pakken die vanuit de rijksoverheid naar gemeenten komen. Werken naar Vermogen, de jeugdzorg en delen van de Wet AWBZ zijn daarvan de belangrijkste. Gezien de omvang worden die samen met de regiogemeenten opgepakt. Op veel meer terreinen zullen we in 2012 de samenwerking met de gemeenten Gouda en Zuidplas en, indien gewenst, andere gemeenten zoeken.

Ook initiatieven vanuit de samenleving zal het college blijven waarderen en stimuleren. Zo zal bijvoorbeeld peuterspeelzaal Lotje een subsidie krijgen. Voor 2012 willen we in ons beleid aandacht schenken aan een aantal nieuwe zaken. Eén daarvan is dat we een aanpak willen opzetten voor de overlast van hondenpoep. Ook veiligheid is een onderwerp waar we meer geld aan uit willen geven. Begrotingsbehandeling

De begrotingsvoorstellen van het college van B&W moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Eerst wordt de begroting besproken in één gezamenlijk commissie op maandag 31 oktober om 20.00 uur. De raadsvergadering is gepland op woensdag 9 november om 15.00 uur. De vergaderingen zijn openbaar. De Programmabegroting is hieronder te downloaden.

Programmabegroting 2012-2015