VU medisch centrum

VUmc, NPA en NHG zetten volgende stap in kwaliteitsverbetering huisartsgeneeskunde

5 oktober 2011

Onderzoekers van VU medisch centrum hebben een meetinstrument met een beoordelingssystematiek ontwikkeld om de kwaliteit van academische huisartsenpraktijken te meten en te borgen. Dit meetinstrument en de beoordelingssystematiek, genaamd Certain, zijn afgelopen week officieel overgedragen aan de NHG Praktijk Accreditering b.v..

Onderzoeker Joan Bleeker, verbonden aan VUmc, inventariseerde welke kwaliteitskenmerken en praktijkaspecten relevant zijn voor de ontwikkeling en voor de prestaties van academische huisartsenpraktijken. De uitkomsten van deze inventarisatie zijn ter beoordeling voorgelegd aan een panel van experts. Om de juiste gegevens te verkrijgen voor de beoordeling van de kwaliteitskenmerken en praktijkaspecten zijn negentien vragenlijsten ontwikkeld. Deze vragenlijsten, onderverdeeld in tien modules, vormen het meetinstrument.

NPA biedt de huisartsenpraktijk diverse instrumenten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, voor de beoordeling en verbetering van de kwaliteit van de zorg.
Het instrument NHG-Praktijkaccreditering® wordt inmiddels door 3500 huisartsen in hun praktijken gebruikt. Medio 2011 heeft NPA NHG-Praktijkaccreditering® volledig vernieuwd. De deelnemende huisartsenpraktijk maakt met het certificaat voor patiënten zichtbaar, dat er een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat in de kwaliteit van de geleverde zorg. Met Certain wordt de praktijken een extra mogelijkheid geboden om de kwaliteit te toetsen en te borgen.

Voor de officiële overdracht hebben mw. prof. dr. H.E. Van der Horst, hoofd Huisartsgeneeskunde VUmc, de heer J.M.Witmer, directeur NHG Praktijk Accreditering b.v. (NPA) en de heer A.E. Timmermans, bestuursvoorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vrijdag 30 september een overeenkomst getekend.


---

------------