Rijksvoorlichtingsdienst

Nieuwbouw Eurojust: Succesvolle samenwerking tussen Eurojust en gastland Nederland brengt ontwerpteamselectie naar volgende fase

Op dinsdag 4 oktober vond de eerste officiële bijeenkomst plaats in het kader van de Europese selectieprocedure van ontwerpteams voor de voorgenomen nieuwe huisvesting van Eurojust. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Frits van Dongen, bestaat uit vertegenwoordigers van Eurojust en gastland Nederland bestaande uit het Ministerie van V&J, de Rijksgebouwendienst en de Gemeente Den Haag. Kenmerkend van deze bijeenkomst was, zoals werd opgemerkt door de Rijksbouwmeester, het openhartige en constructieve samenwerkingsverband tussen Eurojust en het gastland. Het proces was zorgvuldig voorbereid en resulteerde in algemene overeenstemming.

De jury had keuze uit 21 gerenommeerde ontwerpteams van nationale en internationale herkomst. Eurojust en gastland Nederland hebben de bijeenkomst afgesloten met een eenstemmige keuze voor vijf partijen die mee zullen dingen naar de definitieve opdracht voor de nieuwbouw voor Eurojust in de internationale zone in Den Haag.

De door de jury gekozen teams zullen in de komende periode hun ontwerpvisie uitwerken. Naar verwachting zal de jury in februari 2012 een definitieve keuze maken. Direct daarna gaat het proces van ontwerp en realisatie van start. Beoogde oplevering van het project is gepland voor eind 2015.

Op 30 Juni 2011 tekenden Eurojust en het Gastland Nederland een samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van de nieuwe huisvesting voor Eurojust op de Jan Willem Frisolaan, gelegen bij het World Forum gebied in de internationale zone van Den Haag.

Het bestuur van Eurojust alsmede het Gastland hoopt dat de omgeving ingaat op de uitnodiging om betrokken te zijn bij dit belangrijke project. Eurojust wil de belangen van de buurt zoveel mogelijk in acht nemen.

Noot voor redacties (