Universiteit Twente

Helsinki

Leon Lefferts benoemd tot deeltijdhoogleraar Aalto Universiteit in Helsinki

05 oktober 2011

Prof. dr. ir. Leon Lefferts van MESA+ heeft een deeltijdaanstelling gekregen als hoogleraar aan de Aalto Universiteit in Helsinki. Hij zal aan deze Finse universiteit onderzoek doen naar de productie van waterstofgas uit biomassa. Waterstof is niet alleen nodig bij de omzetting van biomassa naar chemicaliën en brandstoffen, het is daarnaast zelf ook een veelbelovende brandstof, omdat bij verbranding ervan alleen water vrijkomt. Finland neemt een vooraanstaande positie in op gebied van onderzoek naar het gebruik van biomassa, onder meer vanwege ervaring met grootschalige bosbouw en de productie van materialen en chemicaliën.

Lefferts zal zijn onderzoek aan de Aalto Universiteit uitvoeren binnen de vakgroep van prof. Outi Krause. Het onderzoek in Finland zal worden uitgevoerd in nauwe afstemming met het onderzoek dat al plaatsvindt binnen Lefferts' vakgroep Catalytic Processes and Materials aan de UT onder regie van prof. dr. Seshan.

De Twentse Hoogleraar wordt bij de Aalto Universiteit aangesteld in het kader van het Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro), een programma dat Finse Universiteiten en onderzoeksinstituten in staat moet stellen om buitenlandse toponderzoekers voor een vastgestelde periode in Finland te laten werken. In dit geval geldt de benoeming voor een periode van vier jaar. Voor het onderzoek van Lefferts in Finland heeft FiDiPro een bedrag van één miljoen euro beschikbaar gesteld.