Haagse wijkaanpak nog verder toegespitst op de echte problemen

Persbericht van Gemeente Den Haag

Het Haagse college van B&W maakt 15 miljoen euro vrij om de wijkaanpak nog verder toe te spitsen op de echte problemen die er leven. De aanpak richt zich hiermee op het schoon houden van de wijken, op de brede school om uitval te voorkomen, op huishoudens waar de problemen zich opstapelen, op het versterken van het ondernemersklimaat en op verdere verbeteringen in de Schilderswijk. Met deze nieuwe fase blijft Den Haag als een van de weinige gemeenten zijn belofte gestand doen om de krachtwijken gedurende lange tijd te versterken. Daarbij schept de gemeente de randvoorwaarden en is het de bedoeling dat mensen de geboden kansen grijpen.

Schone wijken
De gemeente wil mensen meer betrekken bij het schoonhouden van hun wijk. In de afgelopen periode is er veel geïnvesteerd in het schoon krijgen van de wijk, nu is het ieders verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de wijk schoon blijft. Wethouder Marnix Norder: "Een mooi voorbeeld zijn de 'snoeproutes', van bushaltes naar scholen, die door scholen zelf schoon worden gemaakt. Een ander voorbeeld zijn de afvalcontainers die zijn geplaatst: laat die matras die er illegaal naast is gezet niet voor wat hij is maar bel de gemeente, die hem direct komt weghalen. Zo zorgen bewoners er zelf, en samen met de gemeente, voor dat hun wijk schoon blijft."

Aan het werk
De gemeente gaat per blok in een wijk bekijken wie er geen werk hebben, welke stappen vervolgens gezet moeten worden om ervoor te zorgen dat ze wel aan de slag kunnen gaan en hoe de gemeente daarmee kan helpen. Wethouder Marnix Norder: "Er zijn voor deze mensen veel opties waarbij de gemeente de helpende hand kan bieden, maar thuis op de bank blijven zitten behoort daar niet toe." Een van de opties is dat de gemeente extra hulp biedt aan mensen bij wie de problemen zich opstapelen (geen werk, schulden, enzovoort). De bedoeling is om vaak bij deze mensen langs te gaan en hen uit de vicieuze cirkel te begeleiden, met als doel dat ze weer aan het werk gaan.

Jongeren en onderwijs
Veel kinderen vallen buiten de boot omdat te laat wordt geconstateerd dat het met hen de verkeerde kant op gaat. Signalen die hierop duiden worden niet voldoende opgepikt. De gemeente wil dit tegengaan door het concept van de brede buurtschool meer in te zetten, waarin wordt samengewerkt tussen onder andere scholen en maatschappelijk werk.

Wijkeconomie en bedrijfshuisvesting
Verder gaat de gemeente het ondernemersklimaat en de bedrijvigheid in de wijken verder versterken. Er komen kleinschalige bedrijfsruimtes in de wijken, winkelstraten worden verder verbeterd, de regeldruk voor ondernemers wordt verminderd en (vooral jonge) mensen worden aan het werk geholpen.

Schilderswijk
De situatie in de Schilderswijk vraagt volgens de wethouder nog om extra inzet. Zo kent de wijk nog steeds een zeer eenzijdige samenstelling van de bevolking en komen er te weinig nieuwelingen, die voor nieuwe sferen in de wijk kunnen zorgen. De gemeente gaat een experiment uitvoeren met meer gerichte woningtoewijzing aan bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld studenten of mensen die met een kluswoning aan de gang willen.




Razende Robot Reporter