IPO-pijplijn goed gevuld ondanks volatiele markten

Persbericht van PwC

In het derde kwartaal van 2011, gingen in Europa 121 bedrijven naar de beurs. Daarbij werd 9,4 miljard Euro opgehaald. Daarvan kwam 5 miljard Euro voor rekening van de privatisering van Spaanse en Poolse overheidsbedrijven. 2,4 miljard Euro werd opgehaald bij de beursgang van Dia, de Spaanse discount supermarktketen. Dat blijkt uit PwC's IPO Watch over het derde kwartaal van 2011.

De afgelopen weken is de markt voor Initial Public Offerings (IPO's) verder ingezakt door de groeiende onzekerheid, zowel politiek als in de markt. In september werd dan ook slechts euro 23 miljoen opgehaald op Europese beurzen. De volatiliteit van de markt komt ondermeer tot uiting in de uitgestelde beursgang van de Spaanse nationale loterij. In een rustiger markt, zou deze beursgang gezien worden als een uitgelezen kans voor investeerders.

"De maanden na de zomer zijn traditioneel de drukste maanden als het gaat om IPO's. Of de rust in de financiële markten wederkeert de komende weken, zal het succes van 2011 op het gebied van beursgangen bepalen, maar de vooruitzichten zijn uiteraard niet goed", stelt Martin Coenen, partner bij PwC.

Frappant is dat de pijplijn voor toekomstige IPO's goed gevuld blijft. Een aantal zeer grote bedrijven maakt zich klaar om in de eerste helft van 2012 naar de Londense Beurs te gaan. Dezelfde trend zien we in de Verenigde Staten, waar het aantal IPO's afgelopen kwartaal daalde naar 20 ten opzichte van 32 in dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat het aantal bedrijven wat zich aan het voorbereiden is op een beursgang steeg van 67 (Q3 - 2010), naar 74 (Q3 - 2011).

"Ook in Nederland bereiden diverse bedrijven zich voor op een beursgang. Vanwege de volatiele markten is het juist van belang dat bedrijven op tijd klaar zijn om direct te kunnen profiteren als de markten weer open gaan. Dat gezegd hebbende, een beursgang op Euronext Amsterdam voor het derde kwartaal van 2012 is zeer onwaarschijnlijk", besluit Coenen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.pwc.nl
Bijlage:
* ipo pijplijn goed gevuld ondanks volatiele markten defdocx




Razende Robot Reporter