CDA


Koopmans: Efficiëntere productschappen blijven van belang woensdag 5 oktober 2011

Vandaag brachten ministers Kamp en Verhagen het kabinetsstandpunt over het stelsel van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) naar buiten. Namens de CDA Tweede Kamerfractie reageerde Ger Koopmans op dit standpunt.

Koopmans: De bevordering van plant- en diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en gezondheid kunnen door de productschappen blijvend worden uitgevoerd. Dat is winst. Belangrijke projecten zoals de vermindering van het antibioticagebruik, de Kas als energiebron, telen met minder gebruik gewasbeschermingsmiddelen en precisielandbouw kunnen doorgaan.

Het oppakken van al deze taken door het Rijk, bij afschaffing van de pboâs, zou veel duurder zijn, erkent het kabinet. Het zou een uitbreiding van 300 ambtenaren met zich meebrengen. Dat is in deze tijd niet uit te leggen. Het kabinet kiest daarom terecht voor efficiëntere productschappen. Tegelijkertijd moeten schappen in de ogen van het CDA wel ruimte blijven houden om zelf taken op te pakken. Een reductie van productschappen tot een betaalkantoor voor heffingen door ondernemers is geen goed idee. Wie betaalt, die bepaalt. De productschappen blijven. Ondernemers houden hiermee een effectief en kostenefficiënt orgaan waarmee ze gezamenlijk zaken kunnen oppakken die zij zelf wensen of behoefte aan hebben. De productschappen moeten zelf dus zorgen voor voldoende draagvlak bij de ondernemers.