Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Park Schinkeleilanden wint prijs

5 oktober 2011

Park Schinkeleilanden, het nieuwe park pal achter het Olympisch Stadion in Amsterdam, heeft de Groene Stad Award 2011 gewonnen.

Er waren zeven projecten uit heel Nederland genomineerd. De prijs is op 5 oktober uitgereikt aan de organisaties die samen het park Schinkeleilanden hebben gerealiseerd.

Juryrapport

In haar rapport (PDF) over Park Schinkeleilanden schrijft de jury: "Het gebied combineert de visuele schoonheid van het klassieke park en de natuurbeleving van de nieuwe stadsecologie. Een aanwinst voor de stad Amsterdam en een vernieuwend voorbeeld van parkaanleg."

Park Schinkeleilanden

Park Schinkeleilanden is aangelegd in de periode 2005-2010. De komst van het Olympisch Kwartier als nieuwe woonwijk, samen met de renovatie van het Olympisch Stadion, vroegen om een herinrichting van de eilanden zodat ze voor een groter publiek betekenis zouden krijgen.

Het park bestaat uit vier eilanden, met elk een eigen karakter en functie: een tennis-, voetbal-, park- en natuureiland. Door de toepassing van steigers, vlonders, bruggen en rietkragen wordt het waterkarakter van het gebied versterkt. Er is zo een bijzonder eilandenrijk ontstaan.
Park Schinkeleilanden vormt een groene verbinding tussen het Vondelpark en het Amsterdamse Bos

Groene Stad Award

De Groene Stad Award is een ontwerpprijsvraag voor vernieuwende groenprojecten die een positieve uitwerking hebben op een stad. Het doel is om samenwerking in de `totale bouwkolom' (van opdrachtgever en architect tot en met hovenier en boomkweker) te stimuleren. De samenwerkende partijen van het winnende project Park Schinkeleilanden zijn: ontwerper Buro Sant en Co (landschapsarchitectuur), opdrachtgever Stadsdeel Zuid, Bouwbedrijf Heijmans, Heijmans Sport en Groen, Boomkwekerij Ebben.