Gemeente Kampen

Koninklijke onderscheiding voor de heer ir. H.J. Schuurman

05-10-2011 Op woensdag 5 oktober reikte burgemeester Koelewijn een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer ir. H.J. Schuurman. De heer Schuurman ontving de onderscheiding tijdens zijn afscheidsreceptie van het Waterschap Groot Salland. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Schuurman heeft zich jarenlang beziggehouden met het thema `water' in de breedste zin van het woord. Niet alleen professioneel als secretaris-directeur van het Waterschap Groot Salland, waarbij hij een cruciale rol gespeeld heeft bij de fusie van vijf waterschappen en een zuiveringschap, maar vooral ook op maatschappelijk vlak. Zo heeft hij zich bijzonder ingezet om het begrip `duurzaam inkopen' in te bedden in het inkoopbeleid van overheden.

De heer Schuurman is onder andere voorzitter van de bestuurlijke adviescommissie Duurzame Bedrijfsvoering Overheden, voorzitter van de subwerkgroep Inkoop en Aanbesteden (SIA) van de Unie van Waterschappen en hij heeft zitting in het Directeurenoverleg Doorontwikkeling duurzaam inkopen GWW-sector. Daarnaast heeft hij, als voorzitter van het Directeurenoverleg, een doorslaggevende rol gespeeld in de totstandkoming van het belastingkantoor Lococensus (recentelijk gefuseerd met Tricijn). Ook heeft hij samen met de Universiteit Twente de leergang `Bedrijf en bestuur waterschappen' ontwikkeld en heeft hij het initiatief genomen om het tijdschrift `De Klaarmeester' op te zetten voor de medewerkers in de watersector.

In zijn werkzame leven heeft de heer Schuurman zich ook op andere wijze verdienstelijk gemaakt. Van 1975 tot 1986 was hij werkzaam voor DHV. In deze periode heeft hij in Mozambique een afwateringsstelsel ontworpen en in Maputo een masterplan en een crashprogramma uitgewerkt voor de regenwaterafvoer. Na zijn werk bij DHV is de heer Schuurman in de periode van 1986 tot 1997 afdelingshoofd Water en Riolering bij de gemeente Utrecht geweest. In deze periode heeft de heer Schuurman ook veel gastcolleges gegeven bij opleidingsinstituten en universiteiten en publicaties uitgebracht op het gebied van riolering. In 1991 heeft de heer Schuurman in India bijgedragen aan het uitvoeren van een deelevaluatie, gericht op de beheers- en onderhoudsaspecten van de aangelegde voorzieningen in Kanpur en Mirzapur. 05-10-2011