Openbaar Ministerie

OM eist werkstraf en een jaar rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval op N218 te Brielle

5 oktober 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep een werkstraf van 150 uur en een jaar rijontzegging geëist tegen een 66-jarige man die ervan verdacht wordt op 3 februari 2007 te Brielle een ongeval met dodelijke afloop te hebben veroorzaakt.

Op het moment dat verdachte de kruising van de Langesingel met de Schrijversdijk te Brielle opreed, botste het latere slachtoffer met zijn motor tegen de auto van verdachte aan. Het slachtoffer is aan zijn verwondingen overleden.

De advocaat-generaal is van mening dat er sprake is van een overtreding van artikel 5 Wegenverkeerswet. Dit houdt in dat verdachte zich zodanig heeft gedragen dat gevaar op de weg is veroorzaakt. Verdachte heeft na aankomst bij de kruising bij de haaientanden stilgestaan en naar links en rechts gekeken. Pas daarna is hij de kruising opgereden. De motorrijder is hierbij door verdachte over het hoofd gezien. Het niet geven van voorrang wordt in deze zaak aan verdachte toegerekend. Van belang is dat het hier gaat om één enkele verkeersovertreding en dit is volgens de advocaat-generaal onvoldoende voor het onoplettend en onvoorzichtig rijden in de zin van artikel 6 Wegenverkeerswet.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde verdachte eerder tot een werkstraf van 150 uur en een rijontzegging van een jaar, conform de eis van de officier van justitie. Het delict is door de rechtbank gekwalificeerd als een overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet dat wijst op een aanmerkelijke mate van onvoorzichtig rijden.

Uitspraak (naar verwachting) op 19 oktober a.s.