Productschap Diervoeder

05/10/2011

Product- en bedrijfschappen aan de slag met forse ingreep in de PBO

Het kabinet wil flink snijden in de taken en activiteiten van de product- en bedrijfschappen zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde standpunt over de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO). Het kabinet wil de PBO kleiner, slagvaardiger en toegankelijker maken.

De schappen gaan aan de slag met die opdracht van het kabinet, om het publieke belang en de gezonde ontwikkeling van de economie te blijven dienen. Dat stellen ze in een eerste gezamenlijke reactie op het kabinetsstandpunt dat minister Kamp van SZW op 5 oktober publiceerde.

Het kabinet geeft aan dat de samenleving en de economie baat hebben bij activiteiten van de PBO. Met het standpunt geeft het kabinet antwoord op een motie van de Tweede Kamer, die zich de komende periode over de PBO uitspreekt. De schappen gaan ervan uit dat de Kamerleden de huidige economische situatie en de rol van schappen bij de economische ontwikkeling bij hun debat betrekken.

Er ligt een heel duidelijke opdracht voor de schappen. De organisaties moeten kleiner en slagvaardiger. Volgens de schappen sluit dat aan op eerdere adviezen van de Raad van Centrale Ondernemersorganisaties en de Stichting van de Arbeid. Daar gaven de sociale partners, die ook zitting hebben in de besturen van de schappen, al de noodzaak tot verandering aan. De schappen zijn daar al volop mee aan de slag.

Bij de uitwerking van het nieuwe stelsel moet er volgens de schappen oog zijn voor de betrokkenheid van (ondernemingen in) de sectoren en branches. Het is van belang dat de bestuurlijke organisatie en de activiteiten van de schappen herkenbaar blijven voor de betrokken ondernemingen.