Ingezonden persbericht


** PERSBERICHT **

Den Haag, 30 september 2011

Beleef het echte ondernemersgevoel op de Jonge Ondernemersdag op 5 oktober Inspirerende tour langs onderwijsinstellingen laat kinderen en jongeren in contact komen met ondernemerschap

Welke ideeën groeien uit tot succesvolle bedrijven en welke blijken een luchtkasteel? Waar begint ondernemen eigenlijk? Aan de hand van verhalen van inspirerende ondernemers en (oud)studentenbedrijven krijgen kinderen en jongeren op 5 oktober een kijkje in de ondernemerskeuken. En gaan zelf aan de slag met een ondernemersvraagstuk uit de praktijk.

Ondernemerstour door Nederland
Jong Ondernemen gaat op 5 oktober met 2 ondernemers van oud-studentenbedrijf Trainews op stap en bezoekt het Oosterlicht college in Vianen, basisschool De Breede Hei in Amersfoort en MBO instelling Rijn IJssel in Arnhem. In Arnhem gebeurt iets bijzonders. Daar zullen namelijk zowel Trainews als Knetter hun verhaal vertellen. Deze oud studentenbedrijven liepen een nek aan nek race in de MBO finale van 2010-2011. En uiteindelijk was het Knetter die zich het beste MBO bedrijf van Nederland mocht noemen. Behalve de verhalen van de studentenbedrijven zijn ook succesvolle ondernemers aan zet om hun verhaal te delen met de scholieren.

Succesvolle ondernemers voor de klas
In Vianen zal Yori Bonnema van www.youngstartup.nl zijn verhaal vertellen. Deze jonge bruisende duizendpoot verzorgt kantoorruimte in bijzondere leegstaande gebouwen. Bijvoorbeeld lege vliegvelden en leegstaande treinstations. In Amersfoort gaat Jitse Groen de kinderen alles vertellen over zijn successtory van www.takeaway.com en www.thuisbezorgd.nl. Op de sites kun je maaltijden bestellen bij restaurants. Beide sites zijn mega succesvol. Jitse Groen, de 32-jarige oprichter en eigenaar van de sites, staat in de Quote 100% Selfmade-lijst. Tenslotte zal Paul de Bruijn van Bureau Arnhem, www.bureauarnhem.nl zijn verhaal delen met de MBO studenten. De Bruijn geeft online communicatie adviezen en heeft veel ervaring met werken op locatie in Amsterdam, Arnhem en Berlijn.

Internationaal ondernemen
In Arnhem ligt de nadruk op het internationale aspect van ondernemen, onder andere via het Enterprise Without Borders programma, http://www.ewb.ja-ye.org/ Hierin kunnen MBO, HBO en WO studenten via een online portal internationaal handel drijven en onder andere partnerships aangaan met studentenbedrijven in andere landen.

Van studentenbedrijf naar onderneming
Oud studentenbedrijf Trainews, www.trainews.nl is bedenker van een interactieve website met stageplaatsen voor de economische sector van het bedrijfsleven van Zeeland. Zij zullen hun ondernemersverhaal vertellen op alle onderwijsinstellingen. Trainews is inmiddels doorgestart en merkt dat ondernemen als studentenbedrijf anders is dan het opereren als onderneming. Waar die verschillen in zitten zullen ze uitgebreid vertellen. Aan de hand van anekdotes, cases en met veel passie. Van de dag en de ervaringen van studenten zal uitgebreid verslag worden gedaan op twitter, youtube en de website van Jong Ondernemen. Hashtag #jodag

Inspireren
Jong Ondernemen is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse onderwijslandschap. De in 1990 opgerichte stichting bracht de afgelopen decennia vele tienduizenden scholieren en studenten in aanraking met het ondernemerschap. Veel deelnemers van de JO programma's zijn inmiddels zelf succesvol ondernemer of passen de in hun studentenbedrijf opgedane ervaring dagelijks toe in hun werkomgeving. Door zelf te ondernemen leren de deelnemers zaken die je in de schoolbanken niet leert, maar die essentieel zijn voor een succesvolle carrière, zoals doorzettingsvermogen, lef en passie.