Published: 07:33 CEST 05-10-2011 /Thomson Reuters /Source: Solvay S.A. /XBRU: SOLB /ISIN: BE0003470755 SOLVAY STELT DE GROOTSTE WATERSTOFPEROXIDEFABRIEK VAN DE WERELD IN BEDRIJF IN THAILAND

Brussel, 5 oktober 2011 om 7.30 (Brusselse tijd)

Solvay STELT DE GROOTSTE WATERSTOFPEROXIDEFABRIEK VAN DE WERELD IN BEDRIJF IN THAILAND

Nieuwe fabriek van wereldformaat dient hoofdzakelijk voor de specifieke bevoorrading van de propyleenoxideproductie

Solvay maakt bekend dat MTP HPJV (Thailand) Ltd, zijn waterstofperoxide joint venture met The Dow Chemical Company (Dow), met succes 's werelds grootste waterstofperoxidefabriek in bedrijf heeft genomen. Het productieproces van de nieuwe fabriek in Map Ta Phut, Thailand, is gebaseerd op de door Solvay zelf ontwikkelde waterstofperoxidetechnologie met hoog rendement. Hierdoor wordt de bouw mogelijk van zulke unieke, grootschalige fabrieken waarvan zowel de investerings- als de productiekosten gunstig uitvallen. De waterstofperoxidetechnologie van Solvay heeft ook belangrijke ecologische voordelen zoals een lager energieverbruik en minder afvalwater.

De fabriek heeft een jaarcapaciteit van meer dan 330.000 ton waterstofperoxide met een concentratie van 100%, en levert als speciale leverancier waterstofperoxide voor de productie van propyleenoxide (PO) aan Dow en de Siam Cement Group (SCG). Propyleenoxide wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van propyleenglycol, polyurethanen en glycolethers. Het is de tweede waterstofperoxide-fabriek van wereldformaat. De eerste was de fabriek met een capaciteit van 230.000 ton in Antwerpen, die eind 2008 in gebruik is genomen en die uitsluitend toelevert aan de HPPO-fabriek van Dow en BASF. De productie van propyleenoxide met waterstofperoxide biedt unieke en aanzienlijke economische en ecologische voordelen in vergelijking met conventionele technieken voor de productie van propyleenoxide.

Ook al werd de fabriek in de eerste plaats gebouwd om waterstofperoxide te leveren aan de HPPO-fabriek van Dow en SCG, tot een kwart van de productie van de nieuwe HP-fabriek is bestemd voor Solvay Peroxythai Limited (SPX). SPX is de belangrijkste producent van waterstofperoxide in Zuid-Oost-Azië die met zijn producten al meer dan twintig jaar de hele regio bevoorraadt, onder meer met de unieke, zeer zuivere waterstofperoxide voor de voedingsnijverheid en de elektronische industrie. Met het nieuwe project in Map Ta Phut zal SPX zijn huidige capaciteit meer dan verdubbelen, zijn industrieel leiderschap in de regio consolideren en zijn klanten bevoorradingszekerheid op langere termijn kunnen garanderen.

"Deze nieuwe, hoogwaardige fabriek geeft Solvay de middelen om zijn waterstofperoxideactiviteiten op een beduidend hoger peil te brengen en zijn positie van technologisch leiderschap nog te verstevigen", zei Eric Mignonat, General Manager van de Strategic Development Unit Essential Chemicals van Solvay. "Wij kijken er naar uit onze diensten te kunnen aanbieden op deze zeer dynamische markt en aan onze klanten daar", voegde hij er nog aan toe.

SOLVAY is een internationale chemiegroep geëngageerd in duurzame ontwikkeling met een grote aandacht voor innovatie en operationele uitmuntendheid. Zijn recente acquisitie van het fijnchemiebedrijf Rhodia creëerde een veel grotere wereldspeler die meer dan 90% van zijn verkopen haalt op markten waar hij tot de wereldtop 3 behoort. Solvay levert een breed gamma producten die bijdragen tot de verhoging van de levenskwaliteit en de prestaties van zijn klanten in markten zoals consumptieproducten, bouw, voertuigen, energie, water en milieu en elektronica. De groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 30.000 werknemers in 55 landen en haalde in 2010 een omzet van 12 miljard EUR (pro forma). Solvay nv staat genoteerd op NYSE Euronext (SOLB.BE - Bloomberg: SOLB.BB - Reuters: SOLBt.BR).

Voor nadere inlichtingen neemt u best contact op met:

ERIK DE LEYE

PATRICK VERELST

Corporate Press Officer

Head of Investor Relations

SOLVAY nv

SOLVAY nv

Tel: +32 2 264 1530

Tel. +32 2 264 1540

erik.deleye@solvay.com

patrick.verelst@solvay.com