Gemeente Barneveld


Barneveld wil aantal fietsdiefstallen verminderen

De gemeente Barneveld en de politie West-Veluwe Vallei willen het aantal fietsdiefstallen in het centrum van Barneveld verminderen. Wethouder A. de Kruijf en unitchef J. Plageman gaven gisteren het startsein voor het project. De komende periode besteden gemeente en politie aandacht aan het project. Op 31 oktober 2011 kunnen inwoners hun fiets gratis laten graveren.

De afgelopen jaren is het aantal fietsdiefstallen in het centrum van Barneveld aanzienlijk toegenomen, in het bijzonder in het gebied rondom het station Barneveld-Centrum. Gemeente en politie willen inwoners wijzen op het feit dat het belangrijk is om altijd de fiets op slot te zetten. Daarnaast worden fietsen, die in het centrum en rond het station na verloop van tijd niet worden opgehaald, verwijderd. Daardoor komt er ruimte voor mensen die hun fiets willen parkeren en met het openbaar vervoer verder willen reizen.

Promotie- en graveerteam
Op dinsdag 18 oktober bezoekt een promotieteam Barneveld-Centrum. Het promotieteam geeft tips om de diefstal van een fiets te voorkomen. Op maandag 31 oktober kunnen inwoners hun fiets gratis laten graveren. Dat gebeurt bij het station Barneveld-Centrum. Het graveren is bedoeld om gestolen fietsen gemakkelijker te herkennen.

Tips
o Parkeer uw fiets op een veilige plaats - Het goed stallen van uw fiets is een van de belangrijkste dingen die u zelf kunt doen om diefstal te voorkomen. Heeft u een duurdere fiets? Dan is bewaakt stallen de beste optie. Is er geen bewaakte stalling in de buurt? Zet uw fiets dan ergens waar veel mensen uw fiets kunnen zien. Zet uw fiets wel vast aan een rek.
o Gebruik een goed fietsslot - Gebruik altijd een goed slot bij het stallen van uw fiets. Betrouwbare sloten zijn het discusslot en de ketting van gehard staal. De Fietsersbond doet regelmatig onderzoek naar goede sloten en publiceert de resultaten op hun website. o Veranker uw fiets - Fietsendieven zijn vaak gespecialiseerd in het openbreken van een bepaald slot. Zet uw fiets bij voorkeur vast met 2 verschillende sloten. U maakt het de dief hierdoor extra moeilijk. Veranker uw fiets aan bijvoorbeeld een fietsrek, paal of hek. Haal als het mogelijk is het slot door zowel het frame als het voorwiel. o Noteer de gegevens van uw fiets - Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs.
o Laat uw fiets graveren - Zorg dat uw fiets goed herkenbaar is. Als uw fiets dan toch gestolen is, maakt dat het opsporen en terugbrengen eenvoudiger. Een goede manier om uw fiets herkenbaar te maken is het graveren van een code in de fiets. Dat kan op 31 oktober bij station Barneveld-Centrum.
o Koop een betrouwbare tweedehands fiets - Koopt u een tweedehands fiets? Zorg er dan voor dat de fiets betrouwbaar en niet gestolen is. Als u op straat of via internet een fiets koopt, bestaat de kans dat deze gestolen is. Hieraan meewerken is heling en kan leiden tot een boete en een strafblad.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl