Ingezonden persbericht


Walla Kristalla, liedjes van overal
Saartje van Camp brengt unieke verzameling kinderliedjes uit

Voor een wereldreis hoef je het vliegtuig niet in. Amsterdam volstaat. Celliste Saartje Van Camp heeft twee jaar lang de stad rond gefietst met een geluidsrecorder en heeft mensen uit allerlei landen en culturen gevonden die voor haar de dierbaarste liedjes uit hun kindertijd zongen. Die opnames heeft ze mee naar huis genomen en er wonderlijk mooie muziek omheen gevouwen.

Er bestaat geen taal of er wordt in gezongen. Moeders zingen hun kind in slaap. Vaders zingen onder de douche. Overal ter wereld bestaan er troostende, vrolijke of dromerige, maar ook niet zelden geheimzinnige of griezelige liedjes. Vandaag de dag wonen mensen uit verschillende landen en culturen naast elkaar, in dezelfde straat, in dezelfde stad. Eetgewoontes worden gretig uitgewisseld, maar hoe klinken de kinderliedjes die overal vandaan zijn meegebracht? Hoe zingt een Marokkaanse moeder haar kindje in slaap, welke liedjes worden er in Surinaamse families gezongen en hoe klinken ze in het Turks of in het Pools?

Met die vraag heeft Saartje Van Camp op de markt, in ontmoetingscentra of bij families thuis mensen gevraagd om voor haar een kinderliedje te zingen, een liedje dat ze vroeger zongen, een liedje dat hun moeder voor hen zong, Zo heeft ze meer dan driehonderd liedjes verzameld uit meer dan dertig landen. De kracht van deze verzameling is naast het muzikale zeker ook het verhalende aspect. Een Russische moeder die een liedje zingt in de hoop dat het via Saartje bij haar kinderen terecht zal komen. Kinderliedjes brengen leed en vreugde in harmonie. Dood, leven, prinsen, kikkers, lieve honden of enge koeien. Ze staan allemaal in dezelfde deuropening. Het kleurt het leven van een kind en de herinnering van de volwassene. Voor beiden is deze compilatie bedoeld. Een ode aan de verbeelding. Gezongen waarachtigheid.

Voor het album Walla Kristalla heeft Saartje uit deze unieke verzameling vijftien liedjes geselecteerd. Met de opnames als uitgangspunt maakte ze nieuwe muziek bij de liedjes. In sommige liedjes gebruikt ze de vertaling van de originele tekst, in andere heeft ze de vrijheid genomen er een eigen versie aan toe te voegen. Ze speelt en zingt ook zelf en nodigde een aantal fantastische muzikanten uit. Zo blijkt Spinvis tegenwoordig een begenadigd bespeler van takken, bladeren en de fietsbel. De sprookjesachtige, vrolijke muziek bundelt een veelheid aan talen, stemmen, instrumenten en kleuren.

Saartje Van Camp is celliste, maar grijpt ook geregeld naar andere instrumenten als gitaar, bas, ukulele, zingende zaag, percussie of toetsen. Ze speelt en zingt bij Spinvis, die ook nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van Walla Kristalla. Met René Groothof als regisseur maakte ze de kindervoorstelling Walla Kristalla waarmee ze vorig jaar in de theaters stond. Binnenkort volgt een reprise.

Bij de cd Walla Kristalla zit ook een boekje met daarin de teksten, vertalingen en muzieknoten van de liedjes. Hoe de woorden klinken in de verschillende talen, in het Chinees of Arabisch bij voorbeeld, staat er ook bij, zodat iedereen kan meezingen. De illustraties zijn van Sjeng Schupp. Walla Kristalla is gemaakt in nauwe samenwerking met Spinvis.

En nou allemaal in koor: Oze wieze woze wieze wies wies wies wies! +++

Ingezonden persbericht