Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

45.000 euro voor vier Sittard-Geleense projecten

Sittard-Geleen, 4 oktober 2011 - Vier Sittard-Geleense projecten ontvangen een financiële bijdrage uit het SABIC-fonds. Het gaat om speeltuin De Roetsj in de wijk Limbrichterveld, een boekwerk over de geschiedenis van Geleen, Sportief Centrum Sittard-Oost en AED's in de wijken. In totaal gaat het om een bijdrage van 45.000 euro. Het SABIC-fonds is ingesteld voor een periode van 5 jaar en loopt tot eind 2011. Jaarlijks worden projecten die op jongeren of wijk- en buurtwerk zijn gericht, ondersteund met een bijdrage. Nu is het laatste jaar hiervoor aangebroken.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) heeft zich ten doel gesteld om in 2012/2013 ten minste 25 speeltuinen zodanig aangepast te hebben dat kinderen met en zonder handicap optimaal en in hun directe woonomgeving met elkaar kunnen spelen. Speeltuin De Roetsj is geselecteerd als één van deze 25 speeltuinen. Hiervoor wordt vanuit het SABIC-fonds 7.500 euro beschikbaar gesteld.

In het Sportief Centrum Sittard-Oost wordt voor en mét de bewoners in Sittard-Oost een aantrekkelijk activiteitenprogramma ontwikkeld. De inrichting van het 'Sportief Centrum Sittard-Oost' is bedoeld voor jong en oud en bevat speel- en beweegtoestellen voor kinderen en senioren. Met behulp van de fysiotherapeuten uit de buurt worden o.a. beweegprogramma's voor senioren uitgewerkt. Ook hiervoor wordt vanuit het SABIC-fonds 7.500 euro beschikbaar gesteld.

Prof. dr. M.J.H.A. Schrijnemakers heeft inmiddels een tweetal boekwerken geschreven over de geschiedenis van Geleen. Eind 2011 verschijnt het laatste deel (deel III) van deze serie. Dit deel behandelt met name de leefwereld van de Geleense inwoners in vele facetten van het dagelijks leven. Aan de orde komt hoe mensen van vroeger dicht bij de natuur stonden en de ontwikkeling naar de vervlechting van de chemische industrie in de samenleving. Verder wordt de bewoningsgeschiedenis van kenmerkende panden uitvoerig uit de doeken gedaan. Hiervoor wordt vanuit het SABIC-fonds 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Als binnen 5 minuten wordt begonnen met reanimatie na een hartstilstand en een AED wordt ingezet, dan stijgt de overlevingskans tot 65%. De kwaliteit van leven, na het overleven van een hartstilstand, is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee men is geholpen. Is dit binnen 5 minuten, dan wordt de kwaliteit na overleven niet minder. De gemeente Sittard-Geleen is bezig om een burger-noodhulpsysteem in Sittard-Geleen op te zetten door AED's beschikbaar te stellen in de wijken. Over 5 jaar moet dit systeem in de hele stad operationeel zijn. In 2009 is al besloten om ook dit jaar vanuit het SABIC-fonds 20.000 euro ter beschikking te stellen.


---




Gemeente Sittard-Geleen