Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Julie: Ik ken de mensen en ik houd van ze, net zoals ze van mij houden. Jean: Nee freule Julie, ze houden niet van u. Ze nemen het eten aan dat u ze geeft, maar ze spugen erop.

Strindbergs klassieker als paradox van de samenleving THIBAUD DELPEUT REGISSEERT FREULE JULIE

Haarlem, 4 oktober 2011

Thibaud Delpeut regisseert, in coproductie met Toneelschuur Producties, de klassieker Freule Julie van schrijver August Strindberg. Freule Julie is in deze enscenering een 'paradox van de samenleving'. Arm en rijk kunnen alleen bij de gratie van elkaar bestaan, maar willen op de ander lijken... of de ander vernietigen. Freule Julie is vanaf 18 november te zien in de Toneelschuur Haarlem (première woensdag 23 november) , gevolgd door een landelijke tournee tot en met 14 januari 2012.

De graaf is op vakantie en zijn personeel viert op een broeierige midzomeravond feest in de stallen van het landgoed. Terwijl het feest steeds heftiger wordt, lopen ook achter de schermen de spanningen hoog op tussen Julie, dochter van de graaf en Jean, zijn knecht. Wat begint als een verhit en gevaarlijk seksueel spel, wordt hoe langer hoe meer een oncontroleerbare wraakoefening waarvan niemand de gevolgen nog kan overzien. Freule Julie is een indrukwekkende karakterstudie en een compromisloze sociale spiegel ineen.

Thibaud Delpeut over Freule Julie:
In mijn ogen is de liefdesaffaire tussen Jean (Guy Clemens) en Julie (Wendell Jaspers) een metafoor voor een wrede en genadeloze afrekening van het 'volk' met de 'elite'. Jean en zijn verloofde Kristin (Eline ten Camp) spelen een geraffineerd spel met Julie. Deze zinderende en uiteindelijk destructieve nacht is het onontkoombare resultaat van een wederzijds onbegrip tussen twee lagen in de samenleving dat geen stand kon houden.

Thibaud Delpeut (1978) regisseerde bij Toneelschuur Producties de afgelopen jaren o.a. Blasted (2010) en de locatievoorstelling Nacht (2010). In het kader van TA-2 (platform voor ontwikkeling van regietalent van Toneelschuur Producties & Toneelgroep Amsterdam) regisseerde hij Britannicus (2007) en Antigone-Kreon-Oidipous (2008, en tournee 2010 - 2011). Zijn laatste TA-2 productie, Al mijn Zonen (december 2010) werd geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2011 en zal 21 en 22 januari 2012 nogmaals te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Sinds 2011 maakt Thibaud Delpeut ook vanuit zijn eigen stichting voorstellingen, in coproductie met Toneelschuur Producties. Afgelopen zomer was zijn eerste voorstelling 4.48 Psychosis, dé theaterhit op Oerol en Over het IJ Festival.

Over de cast:

Wendell Jaspers vertolkte de hoofdrol in de locatievoorstellingen 4.48 Psychosis (zomer 2011) en Nacht (zomer 2010) en werkte eerder met Delpeut samen in Entr'acte (Nationale Toneel). Jaspers werd in 2010 genomineerd voor de Theo d'Or voor haar rol in Marilyn Monroe, diamonds are a girl's best friend .

Guy Clemens werkte eerder samen met Thibaud Delpeut in 2005 met een hoofdrol in diens Richard III en de monoloog Hamlet. De samenwerking krijgt een vervolg met de rol van Jean in Freule Julie. Verder speelde hij o.a. bij Het Zuidelijk Toneel, Het Toneel Speelt en vertokte een van de hoofdrollen in de succesvolle voorstelling Richard III van Orkater. Op tv was Guy te zien in de succesvolle serie Levenslied en hij speelt een hoofdrol in de speel?lm Onder ons, (release najaar van 2011).

Eline ten Camp werkte een aantal keer samen met Thibaud Delpeut in zijn Blasted, Nacht, Antigone-Kreon-Oidipous en Al mijn zonen. Deze lijst wordt aangevuld met haar rol van Kristin in zijn productie van Freule Julie. Daarnaast werkt ze veelvuldig samen met Gerardjan Rijnders (Wie is er bang voor Virginia Woolf?, As you like it, Een meeuw). De komende jaren zal ze ook spelen in Rijnders' ensceneringen van Oom Wanja en De kersentuin. In de film Majesteit speelde Eline de rol van Mabel Wisse Smit.

Speellijst Freule Julie

vr 18, za 19, di 22, wo 23 (première), do 24, vr 25, za 26 nov 2011 Toneelschuur Haarlem* do 1 dec LUX Nijmegen
vr 2 dec Schouwburg Arnhem
wo 7, do 8, vr 9 dec Theater a/h Spui Den Haag * za 10 dec Chassé Theater Breda
do 15, vr 16, za 17 en zo 18 dec Theater Bellevue Amsterdam* di 20, wo 21 dec Stadsschouwburg Utrecht*
do 22, vr 23 dec Rotterdamse Schouwburg*
di 3 jan 2012 Stadsschouwburg Groningen
do 5, vr 6, za 7 jan 2012 Verkadefabriek Den Bosch* wo 11 jan 2012 Theater de Lieve Vrouw Amersfoort do 12 jan 2012 Plaza Futura Eindhoven
vr 13, za 14 jan 2012 Toneelschuur Haarlem*

Credits Freule Julie
Freule Julie is een voorstelling van Thibaud Delpeut in coproductie met Toneelschuur Producties Regie/muziek: Thibaud Delpeut
Tekst: August Strindberg
Vertaling: Karst Woudstra
Spel: Guy Clemens, Wendell Jaspers, Eline ten Camp Scenografie: Roel van Berckelaer
Lichtontwerp: Casper Leemhuis
Geluidsontwerp: Pim van den Heuvel
Kostuumontwerp: Wojchiech Dziedzic
Dramaturgie: Joris van der Meer
Techniek, productie en publiciteit: Toneelschuur Producties www.thibauddelpeut.nl / www.toneelschuur.nl