Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 oktober 2011

De tentoonstelling 'Schipbreuk' maakt zich klaar voor vertrek

De Bataviawerf, Nieuw Land en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, afdeling Scheepsarcheologie, organiseren de tentoonstelling 'Schipbreuk, de noodlottige reis van de Batavia'. Een spraakmakende tentoonstelling over het verhaal van de oude en de nieuwe Batavia.

De officiële opening van Schipbreuk is op 29 oktober, de datum waarop het VOC-schip Batavia in 1628 uitvoer. Maar de tentoonstelling is al te bezoeken vanaf 8 oktober. De weken tot 29 oktober zijn vooral de "vertrekweken", boordevol activiteiten rondom het thema 'vertrek'. Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in de weken voorafgaand aan het uitvaren van een VOC schip? Wat moest er allemaal mee aan boord? Ging er ook nog post mee voor de Oost? Hoe kreeg je de lading aan boord? Deze vragen staan centraal in de vertrekweken, voorafgaand aan de officiële opening van Schipbreuk. Een greep uit de vele activiteiten:

Voor kinderen: wat zou jij meenemen naar Batavia?
De weken voorafgaand aan het vertrek werden de ruimen volgeladen. Wat zou jij meenemen, wat vind jij dat er absoluut niet aan de vracht mag ontbreken? Breng dit tussen 8 oktober en 28 oktober langs bij Nieuw Land of bij de Bataviawerf en haal het na 29 oktober weer op. En natuurlijk krijg je een leuk cadeautje voor de moeite...

Schrijf een brief naar Batavia en maak kans op een ballonvaart voor 3 personen Tot 10 december kan jong en oud meedoen met een schrijfwedstrijd. Stel je voor dat je leeft in het jaar 1628. En dat je iemand kent in Batavia. Schrijf deze persoon een brief. De mooiste brief wordt beloond met een luchtballonvaart. Kijk op www.schipbreukbatavia.nl voor de voorwaarden.

Een spannende speurtocht door Schipbreuk
Op de Bataviawerf kun je oefenen met het takelen van bagage, bijvoorbeeld terwijl je bezig bent met Speurtocht Schipbreuk: een spannende speurtocht die jou langs alle hoekjes en gaatjes van de tentoonstelling (bij alle drie de instellingen) leidt. En wil je (als kind) leren smeden? Op 18 oktober en op 27 oktober kun je daarvoor terecht in de smederij van de Bataviawerf.

Interactieve VOC lezing en bouwen met LEGO
In de herfstvakantie kun je met LEGO de Batavia nabouwen bij Nieuw Land. Ook wordt er een interactieve VOC lezing, speciaal voor kinderen, georganiseerd op 16 oktober.

Dierbare dingen
Dinsdag 18 oktober kunnen kinderen meedoen aan "Dierbare dingen". En op woensdag 19 oktober is er een speciale rondleiding bij de RCE, waarbij 17e eeuwse scheepsarcheologische voorwerpen centraal staan

Help mee om de Batavia klaar te maken voor vertrek. Er is genoeg te doen! Voor workshops en lezingen geldt: op=op. Wie zeker wil zijn van een plekje, kan tevoren reserveren via de website www.schipbreukbatavia.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie over de tentoonstelling.