Nederlandse Europarlementariërs denken niet Europees


BRUSSEL, België, 20111005 -- Slechts 9 van de 25 Nederlandse Europarlementariërs hebben hun handtekening gezet onder de schriftelijke verklaring die een einde kan maken aan het zwerfdierenleed in de Europese Unie.

Op 6 juni 2011 is voor de 3e keer in korte tijd een schriftelijke verklaring (nummer 26/2011) opgesteld door 5 Europarlementariërs waarin het Europees Parlement wordt verzocht de problemen met de miljoenen zwerfhonden binnen de Europese Unie op een humane wijze overeenkomstig artikel 13 van het Verdrag van Lissabon, onder controle te krijgen.

Vóór 13 oktober dient meer dan 50% van de Europarlementariërs de verklaring ondertekend te hebben om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Op 29 september hadden 323 Europarlementariërs van de in totaal 736 de verklaring ondertekend. Slechts 46 handtekeningen zijn nog nodig om de miljoenen zwerfdieren binnen de Europese Unie op de kaart te zetten. Van de 25 Nederlandse Europarlementariërs hebben ondanks de vele verzoeken slechts 9 de verklaring ondertekend. Zij zijn van mening, dat dierenwelzijn een nationale aangelegenheid is en geen Europese.

Binnen de grenzen van de Europese Unie leven miljoenen zwerfdieren die als ongedierte door overheden worden bestreden. Zwerfdieren worden in Zuid- en Oost-Europa op grote schaal door overheden vergiftigd of gevangen en in opsluiting aan hun lot overgelaten waardoor ze door honger sterven.

Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de O.I.E. (World Organisation for Animal Health) hebben aanbevelingen gedaan om de zwerfdierproblemen op een humane wijze op te lossen. De Intergroup on the Welfare and Conservation of animals van het Europees Parlement heeft in maart dit jaar zelfs een brief opgesteld aan de Roemeense regering met het verzoek een eind te maken aan het doden van gezonde zwerfdieren. Nu het er op aan komt geven veel Europarlementariërs echter niet thuis.

Tot 13 oktober hebben de Europarlementariërs te tijd om de schriftelijke verklaring te ondertekenen.