Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima opent Europees hoofdkantoor van Indiaas onderzoeksinstituut

RVD / 27 september 2011 / nr. 251

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent woensdagochtend 5 oktober 2011 het Europese hoofdkantoor van het Indiase onderzoeksinstituut TERI (The Energy and Resources Institute) in Utrecht. Voorafgaand aan de opening, houdt de Prinses een toespraak op het symposium 'Inclusive Finance, Business and Knowledge Development: towards a Sustainable Future' in het Academiegebouw in Utrecht.

De Prinses spreekt bij het symposium in haar hoedanigheid als voorzitter van het Prins Claus Curatorium en als VN-adviseur Inclusive Finance. Zowel op het symposium als bij de samenwerking tussen TERI, de Universiteit Utrecht en andere kennisinstellingen en bedrijven in Nederland staat de vraag centraal hoe de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven versterkt kan worden om maatschappelijke en economische meerwaarde duurzaam te realiseren.

Een van de kennisinstellingen die een bijdrage levert is de Prins Claus Leerstoel, ingesteld door Universiteit Utrecht en het Institute voor Social Studies in Den Haag. De huidige leerstoelhouder professor Atul Kumar, actief op het gebied van Modelling & Economic Analysis en verbonden aan TERI in New Delhi, India, doet onderzoek naar de mogelijkheden de wereldwijde CO2-uitstoot terug te brengen met behulp van technologieën voor duurzame energie.

Het Europese hoofdkantoor van TERI is gevestigd op het Utrecht Science Park en is tot stand gekomen met steun van de Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Prinses Máxima adviseert in haar VN-functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).