Vijf winnaars voor de Be Fair en Be Sustainable awards

05/10/2011 13:55

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Op 4 oktober, aan de vooravond van de tiende editie van de Week van de Fair Trade, beloont het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC) de beste initiatieven in eerlijke en duurzame handel.

De Be Fair en Be Sustainable Awards kennen dit jaar uitzonderlijk 5 winnaars:

- Oxfam Wereldwinkels voor zijn kwaliteitsvole koffie uit de Kivu-regio

- Fair in Trade voor zijn palmpitolie uit Senegal

- CO2Logic voor zijn aanpak op maat om CO2-uitstoot te verminderen

- Bombolulu, Keniaanse, artisanale producten gemaakt door mensen met een handicap

- TinTsaba voor zijn innovatief productiemodel door vrouwen uit Swaziland.

De winnaars krijgen elk ¤ 5000 en mogen een jaar lang het Be Fair of Be Sustainable logo in hun bedrijfscommunicatie gebruiken.

De winnaars

Oxfam wereldwinkels, winnaar Be Fair Award voor een Belgische onderneming

Oxfam-Wereldwinkels vzw is een democratische vrijwilligersbeweging die strijdt voor een rechtvaardige wereldhandel. Het is de voornaamste organisatie voor eerlijke handel in België en coördineert 215 wereldwinkels in Vlaanderen en Brussel die fairtradeproducten aanbieden. Sinds september 2011 verkopen de wereldwinkels koffie uit de Kivu-regio. www.oxfamwereldwinkels.be

Keuze van de jury: "Een gevestigde waarde gaat de uitdaging aan om koffie uit Zuid-Kivu op de Belgische markt de introduceren. Kivu komt vooral negatief in het nieuws maar met zijn initatief toont Oxfam het andere gezicht van deze geteisterde regio: hoge koffiekwaliteit, dynamische producenten en een gegarandeerde ontwikkelingsimpact."

Fair in Trade, tweede winnaar (uitzonderlijk) Be Fair Award voor een Belgische onderneming

Fair in Trade brengt een gloednieuw product op de markt: fairtrade en bio-gecertificeerde palmpitolie uit Senegal, zowel puur als verwerkt in reinigingsmiddel (merk "Rhytmic Power"). www.rhytmic.be

Keuze van de jury: "De jury wil een extra Be Fair Award uitreiken om een piepjong bedrijf met grote ambities te belonen. Palmpitten werden tot nu als afval beschouwd en krijgen met Fair in Trade een marktwaarde die ten goede komt aan de vrouwen-verzamelaarsters en hun gemeenschap."

Bombolulu, winnaar Be Fair Award Zuid-Zuid

Bombolulu verstrekt al 40 jaar opleiding en werkgelegenheid aan personen met een handicap uit achtergestelde families in heel Kenia. De organisatie heeft sinds haar ontstaan een 500-tal personen opgeleid tot meesters in het ontwerpen van kleding, juwelen, lederwaren en houtwerk. Toeristen kunnen de ateliers bezoeken. www.apdkbombolulu.org

Keuze van de jury: "De jury wil Bombolulu belonen voor het werk en de sociale steun die het al 40 jaar verleent. Bombolulu heeft een belangrijke impact op de lokale gemeenschap en blijft het verschil maken door eerlijke handel te promoten in Kenia's buurlanden."

TinTsaba, winnaar Be Fair Award for Her (voor een producentenorganisatie die voornamelijk uit vrouwen bestaat)

De vrouwen van TinTsaba hebben een stevige reputatie als meesters in het weven van sisal omwille van de uitstekende kwaliteit. Ze maken juwelen, vlechten manden en smeden zilver. De opleidingen worden van vrouw tot vrouw overgebracht en bereiken zo steeds meer regio's. Tintsaba verstrekt ook een brede waaier van sociale diensten: een alfabetiseringsprogramma, een mobiel homeopatisch verzorgingscentrum, verbetering van watervoorziening en counselingdiensten. www.tintsaba.com

Keuze van de jury: "De jury beloont Tintsaba voor haar holistische benadering zowel op commercieel vlak als op vlak van sociale ondersteuning. Tintsaba's innovatief productiemodel levert hoogkwalitatieve producten en is zo een inspiratiebron voor andere ondernemers. Hun sociale programma's hebben een invloed in verschillende landelijke regio's van Swaziland, waar ze bijdragen aan de autonomie en de steun van vrouwen in heel het land."

CO2Logic, winnaar Be Sustainable Award voor een Belgische onderneming

Sinds 2006 sensibiliseert CO2logic mensen en bedrijven over hun impact op klimaatopwarming.

CO2logic heeft een expertise opgebouwd in het berekenen en reduceren van CO2-uitstoot in verschillende sectoren en dit zowel voor organisaties, producten, diensten als evenementen. CO2logic heeft sinds december 2006 bijna 100.000 ton CO2 gecompenseerd en zeker meer dan 100.000 ton CO2 bij klanten helpen verminderen. www.co2logic.com

Keuze van de jury: "De jury beloont CO2logic voor de pioniersrol die ze spelen in het succesvol uitbouwen van een dienstenmarkt gericht op de klimaatproblematiek. CO2Logic biedt een integrale service aan die een aanpak op maat voorziet. De CO2-compensatie verloopt via projectfinanciering aan lokale initiatieven van milieubehoud in het Zuiden."

Een volledig overzicht van de deelnemers vindt u op www.befair.be.

Een professionele jury

De winnaars werden geselecteerd door een jury bestaande uit mensen uit de bedrijfswereld, experts in ontwikkeling en economische journalisten. De jury van de Awards voor Belgische ondernemingen bestond de jury uit Christian Rousseau (projectleider CSR), Geert Vancronenbourg (economisch adviseur VBO), Ewald Pironet (adjunct-hoofdredacteur Knack), Gie Goris (hoofdredacteur MO*magazine), Roeland Byl (eindredacteur Trends), Pierre Loppe (eindredacteur La Libre Entreprise) en Samuel Poos (coördinator Trade for Development Centre).

Voor het Zuiden bestond de jury uit Lawrence Watson (zelfstandig consultant), Alain Laigneaux (expert landbouw en sociale economie bij BTC), Jean-Marie Roth (Expert ontwikkeling SME Afrika), Samuel Poos (coördinator Trade for Development Centre), Steven De Craen (Fair en Sustainable Trade officer bij Trade for Development Centre). Bij de Be Fair Award For Her was ook aanwezig Saskia Ravesloot (experte gender bij BTC). Bij de Be Fair Award Zuid-Zuid waren aanwezig Josiane Droeghag (International Trade officer bij Trade for Development Centre) en Inès Chadi (stagiaire bij Trade for Development Centre).

Beeldmateriaal van de uitreiking vindt u vanaf 5 oktober, 12.00 op www.befair.be.

EINDE PERSBERICHT

Informatie

Voor meer informatie over de Be Fair en Be Sustainable Awards en over de Week van de Fair Trade kan u terecht op www.befair.be.