Ingezonden persbericht


5 oktober 2011

FNLI verheugd met nieuwe voedselconsumptiepeiling

Rijswijk - De nieuwe voedselconsumptiepeiling 2007-2010 is vanaf vandaag beschikbaar. De FNLI is blij met de nieuwe gegevens. De FNLI vindt dat deze peiling regelmatig gehouden moet worden om trends in de tijd goed te kunnen volgen. De FNLI vindt het wel jammer dat er niet is gekeken naar zoutinname en dat er geen rechtstreekse vergelijking gemaakt kan worden met de voedselconsumptiepeiling uit 1998.

Uit de nieuwe voedselconsumptiepeiling blijkt dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking onder de aanbevolen maximale waarde van 1 energieprocent transvetzuren blijft. De inspanningen van de levensmiddelenindustrie op dit gebied werpen dus hun vruchten af. In de Taskforce Verantwoorde Vetzuursamenstelling is de afgelopen jaren namelijk hard gewerkt aan de verbetering van de vetzuursamenstelling. De FNLI is blij dat deze resultaten zijn behaald zonder overheidsmaatregelen.

Er kan helaas niet direct worden vergeleken met de voedselconsumptiepeiling uit 1998, omdat er een andere onderzoeksmethode is gebruikt. Daarom zijn alleen de trends beschreven voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 19-30 jaar tussen 2003 en 2010. De nieuwe methode sluit wel beter aan op peilingen in andere Europese landen. De onderlinge vergelijkbaarheid is dus verbeterd.

Uit de peiling blijkt dat, voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 19-30 jaar, de totale energie-inname gelijk is gebleven, net als de energetische bijdrage van consumptie tussen de maaltijden door. Deze cijfers laten zien dat de toename in het overgewicht niet direct zijn terug te voeren op een hogere calorie-inname omdat mensen meer of anders zijn gaan eten.

De FNLI vindt het jammer dat er niet is gekeken naar zoutinname. Het verminderen van zout in voeding is een belangrijke pijler van het voedingsbeleid en hier wordt hard aan gewerkt door de levensmiddelenindustrie.

De voedselconsumptiepeiling levert veel waardevolle informatie. De levensmiddelenindustrie gebruikt de voedselconsumptiepeiling vooral om te bepalen hoe het voedingsmiddelenaanbod in voedingskundige zin kan worden verbeterd. Deze peiling is de meest accurate methode om consumptiegegevens te meten en zou iedere drie jaar moeten worden uitgevoerd.


- Einde bericht -



Ingezonden persbericht