Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

WarmCO2 genomineerd voor MVO-prijs Terneuzen

Terneuzen, 5 oktober - WarmCO2 is een van de zes genomineerde bedrijven voor de tweejaarlijkse MVO-prijs Terneuzen. Via een publieksstemming gaan uiteindelijk drie bedrijven door naar de finale op vrijdag 11 november. Stemmen kan nog tot en met zondag 16 oktober via de site http://www.mvoprijs.nl/. Dit is het eerste jaar dat de MVO-prijs wordt uitgereikt in Terneuzen.

De MVO-prijs Terneuzen gaat naar het bedrijf dat zich het meest onderscheidt op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en mag zich twee jaar lang 'meest maatschappelijk verantwoorde ondernemer van Terneuzen' noemen. Gezocht wordt naar organisaties die in hun bedrijfsvoering de factoren people, planet en profit zo goed mogelijk weten te combineren.

Jan Taks, directeur van WarmCO2,: "Uiteraard ben ik heel trots dat we zijn genomineerd voor de MVO-prijs Terneuzen. Met dit innovatieve project leveren we restwarmte en zuivere CO2 aan de tuinders van Glastuinbouw Terneuzen. We laten concreet zien dat samenwerking met de industrie duurzame oplossingen oplevert die voor glastuinbouwers bedrijfseconomisch interessant zijn. "

People, planet, profit

Bij de partijen die de glastuinbouw in Terneuzen mogelijk maken en ondersteunen, staan people, planet en profit hoog in het vaandel. Door restwarmte en CO2 van kunstmestfabriek Yara te gebruiken, verlaagt de glastuinbouw in Terneuzen zijn 'carbon footprint' en bespaart tot wel 90 procent op fossiele brandstoffen ten opzichte van wat gangbaar is binnen de glastuinbouw. Om dit te realiseren heeft WarmCO2 een eigen transport- en distributiesysteem aangelegd voor de levering van restwarmte en CO2. Daarvoor is onder andere geïnvesteerd in compressoren, warmtewisselaars en leidingen.

Voorlichtings- en Opleidingscentrum

Op termijn zal het glastuinbouwgebied in Terneuzen ruim 1000 arbeidsplaatsen bieden. Bij de invulling hiervan is een belangrijke rol weggelegd voor het VOC (Voorlichtings- en Opleidingscentrum). In het VOC werken verschillende lokale partijen samen om mensen op te leiden voor een baan in de glastuinbouw. De opleidingstrajecten binnen het VOC richten zich met name op mensen die buiten het arbeidsproces (dreigen te) vallen. In totaal kan het VOC 250 tot 300 mensen per jaar opleiden voor een baan in de glastuinbouw. Het VOC biedt ook onderdak aan een kinderdagverblijf. Hierdoor is er kinderopvang direct in de buurt van de opleidings- en werkplekken in het glastuinbouwgebied.

De Groene Knoop

Bij de inrichting van het glastuinbouwgebied is veel aandacht besteed aan landschappelijke inrichting. Zo zijn er ruime ontsluitingswegen en vrijliggende fietspaden. Bovendien is de Groene Knoop, het gebied dat ligt tussen de polders waar de glastuinbouw is gevestigd, op een ecologische verantwoorde manier ingericht. Zo ontstaat er tussen de kassen een heel nieuw leefgebied voor zowel flora als fauna.

MVO-prijs in Nederland

De MVO-prijs is een landelijk initiatief waaraan op dit moment ruim twintig gemeenten deelnemen, waaronder Tilburg, Goes, Bergen op Zoom, Eindhoven, Utrecht, Zeist en Zwolle. De gemeente Tilburg startte in 2008 met het uitreiken van de eerste MVO-prijs waarna andere gemeenten volgden. In Terneuzen wordt dit jaar voor het eerst deelgenomen; de organisatie is in handen van de gemeente Terneuzen en COS Zeeland. Het COS is een regionaal georganiseerd kennis-en expertisecentrum op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken en internationale samenwerking.

WarmCO2
WarmCO2 is een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. WarmCO2 levert deze warmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen binnen Glastuinbouw Terneuzen, dat onderdeel is van Biopark Terneuzen. WarmCO2 is een initiatief van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab. Op dit moment hebben zich drie tuinders gevestigd in Terneuzen: auberginekwekerij Gebroeders van Duijn, paprikateler Kwekerij de Westerschelde en tomatenkwekerij Tomaholic. Meer informatie is te vinden op www.warmco.nl en www.glastuinbouwterneuzen.nl.