Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 5 oktober 2011 111005R


Nijmegen blijft sociaal door solide financieel beleid

Burgemeester en wethouders van Nijmegen willen net als de afgelopen jaren een solide financiële koers varen. De recente eurocrisis en de onrust op de financiële markten zorgen voor nieuwe onzekerheid. Om de financiële risico's de komende jaren op te kunnen vangen, wil het college de reserves verhogen met vijf miljoen euro en daarnaast een extra buffer opbouwen van tien miljoen euro. De risico's zijn met name verbonden aan de malaise in de bouw, de oplopende kosten voor zorg en bijstand en de mogelijke nieuwe tegenvallers voor gemeenten als gevolg van bezuinigingen van het rijk. Burgemeester en wethouders van Nijmegen gaan door op de ingeslagen weg met de aangekondigde of reeds ingezette bezuinigingen en ombuigingen. De investeringen in de Waalsprong, het Waalfront, de nieuwe stadsbrug, de verlegging van de dijk bij Lent, Plein 1944 en de omgeving van het centraal station zorgen voor een impuls voor de stad. Het college kondigt geen nieuwe bezuinigingen aan. De lokale belastingen worden niet verhoogd. Er is echter geen financiële ruimte voor nieuw ontwikkelingen.

De bouwproductie is in Nederland vanaf 2009 gekrompen. Was eerder gerekend op herstel van de woningbouw in 2011, nu wordt er rekening mee gehouden dit langer op zich laat wachten.. Projectontwikkelaars gaan nog steeds behoedzaam te werk, omdat consumenten aarzelen en vaak de stap niet zetten. Dit zet spanning op de financiële ramingen van de Grondexploitatie Maatschappij Waalsprong (GEM) waar de gemeente in deelneemt. Het college heeft eerder aan de raad laten weten dat het zich genoodzaakt ziet tot aanpassing van de bouwplannen in de Waalsprong. Nijmegen houdt de overheidsinvesteringen in de Waalsprong en Waalfront de komende jaren wel op peil. De bouw van de nieuwe stadsbrug De Oversteek is gestart en de dijkverlegging bij Lent, de aanleg van de Westelijke Parallelroute, de Dorpensingel-Oost en het nieuwe NS-station Lent staan op stapel. Onlangs is ook de voorbereiding van de nieuwbouw gestart van het Citadelcollege, een sporthal en een brandweerkazerne. In de omgeving van het centraal station start de bouw van Doornroosje nog dit jaar en is de parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel in uitvoering.

Het rijk heeft Nijmegen de afgelopen jaren geconfronteerd met een stevige vermindering van financiële middelen. In het Coalitieakkoord is al rekening gehouden met forse krapte. De gemeente is bezig met een bezuinigingsopgave oplopend tot bijna 40 miljoen euro in 2015. Het sociale gezicht van Nijmegen wordt aangetast door de maatregelen van het kabinet Rutte die doorwerken in de gemeentelijke sociale voorzieningen. Om de zwaarste klappen op te vangen, heeft het college voor de zomer in de Perspectiefnota acht miljoen euro extra uitgetrokken voor re-integratie, zorg en welzijn, veiligheid en groei van de stad. Over de manier waarop de Wmo er in Nijmegen uit gaat zien, legt het college binnenkort voorstellen aan de raad voor. Op dit moment vindt overleg plaats met de zorgsector, instellingen en inwoners in de stad.

De discussie rondom de Stadsbegroting 2012-2015 vindt plaats op het moment dat onduidelijk is of het kabinet Rutte een nieuwe bezuinigingsronde in petto heeft als gevolg van de eurocrisis. Net als veel van de inmiddels bekende maatregelen uit de onlangs verschenen miljoenennota, zullen deze niet alleen direct de portemonnee van burgers treffen, maar ook de rijksbijdragen aan Nijmegen.

Behalve de eerder afgesproken verhoging van de afvalstoffenheffing leidt de nieuwe begroting niet tot een extra stijging van de lasten voor inwoners en ondernemers. De tarieven worden slechts verhoogd met het percentage van de inflatie (2,1%). Wel leidt de lopende bezuinigingsoperatie tot vermindering en versobering van gemeentelijke taken. Een groot deel van de bezuinigingen treft de gemeentelijke organisatie. De gemeente maakt een pas op de plaats als het gaat om niet eerder geplande, nieuwe ontwikkelingen. Het college maakt zich wel sterk om werkgelegenheid te creëren. Stimuleren en faciliteren van nieuwe, vooral kennisintensieve, innovatieve en duurzame werkgelegenheid onder andere in Heijendaal en op de Novio Tech Campus in de Winkelsteeg houden hoge prioriteit. Dit sluit aan bij de lijn die het rijk onlangs heeft neergezet om met voorrang te investeren in sectoren waarin Nederland wereldwijd sterk is en waarvoor de overheid extra aandacht heeft.

Het college beoordeelt in de Stadsbegroting 2012-2015 de gemeentelijke financiële risico's scherper. Het college wil de ondergrens van de reserves verhogen met vijf miljoen euro. Het college stelt daarnaast voor een extra buffer te hanteren door de bovengrens van de reserves te verhogen met tien miljoen euro. Binnenkort komt het college met een risiconota waarin voorstellen zullen worden gedaan over de directe afdekking van risico's van grote projecten als de Waalsprong en het Waalfront.

De gemeenteraad debatteert begin november over de Stadsbegroting. Op 9 november neemt de raad hierover een besluit.


---